ДО 125 РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОСТАПА ВИШНІ

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА

Павло Михайлович Губенко (Остап Вишня) народився 13 листопада 1889 року на хуторі Чечва біля містечка Грунь Зіньківського повіту на Полтавщині (нині Охтирський район Сумської області) в багатодітній (17 дітей) селянській сім'ї. Закінчив початкову, потім двокласну шкфолу в Зінькові, згодом продовжив навчання в Київській військово-фельдшерській школі, після закінчення якої (1907) працював фельдшером — спочатку в армії, а з часом — у хірургічному відділі лікарні Південно-Західних залізниць. Та, як згадував письменник, він не збирався присвятити себе медицині — тож, працюючи в лікарні, займався самоосвітою, склав екстерном екзамен за гімназію і 1917 вступив до Київського університету; одначе скоро залишив навчання і повністю віддався журналістській і літературній праці. ... Читати далі »

Переглядів: 944 | Додав: sashadjua | Дата: 10.11.2014

Юрій Адальбертович Федькович
(1834-1888)

Юрій Адальбертович Федькович - визначний український письменник і культурно-освітній діяч національного відродження українців Буковини.

Народився у с.Сторонець-Путилів на Буковині (тепер Путила - районний центр Чернівецької області) в сім'ї управителя поміщицьких маєтків, шляхтича за походженням Адальберта Гординського де Федьковича та Анни, вдови по свящ ... Читати далі »

Переглядів: 1209 | Додав: sashadjua | Дата: 01.08.2014 | Коментарі (0)

АВТОРУ "ЩЕ НЕ ВМЕРЛА УКРАЇНИ І СЛАВА, І ВОЛЯ..." ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

Павло Платонович Чубинський – відомий вчений-етнограф, поет і журналіст, юрист, активний діяч українського національного руху на Правобережній Україні. Він народився 15 (27) січня 1839 року на хуторі поблизу Борисполя (нині ця територія у межах міста). П. Чубинський походив з української шляхти. Його давнім предком був козак Іван Чуб, похований у Борисполі. Однак прадід відомий уже під більш "шляхетним" прізвищем — Чубинський.

Батьки віддали Павла на навчання до Другої Київської гімназії. Нині на тому місці (бульвар Тараса Шевченка, 18) встановлено меморіальну дошку. По закінченні гімназії Чубинський вступив до Петербурзького університету, де здобув вищу юридичну ... Читати далі »
Переглядів: 1252 | Додав: sashadjua | Дата: 27.01.2014


Одна праця, одне перо, а власне моє.
Я зроблю мене тим, чим я є –
робітницею свого народу.

О.Кобилянська  

Відома українська письменниця Ольга Кобилянська належить до митців слова, творча спадщина яких є близькою і дорогою для багатьох поколінь українців. Повісті, оповідання, новели пройняті  любов’ю до людей, вірою в їх соціальне і національне визволення.

Тому, не дивно, що кожний віднайдений документ, уточнені факти і події, які стосуються життя і творчості О.Кобилянської, кожна віднайдена сторіночка рукопису її твору чи л ... Читати далі »
Переглядів: 1307 | Додав: sashadjua | Дата: 20.11.2013

ГОЛОДОМОР 1932-1933 рр.
УКРАЇНСЬКИЙ ХЛІБ НА ЕКСПОРТ, АБО ЯК НАС МОРИЛИ ГОЛОДОМ.

Такої страшної трагедії, яку пережив український народ у 30-х роках ХХ століття, не зазнав, мабуть, жоден народ в історії людства. У світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі.

Як сталося, що без стихії, без засухи, без війни в самому центрі цивілізованої Європи, в Україні, яка незадовго перед цим була житницею континету, небачений голод забрав у могилу мільйони людей?! Що це було?!

Ці питання впродовж десятиліть тривожили світову громадскість. Нині ми знаємо, як це сталося… Нині ми знаємо що це було. Це був більшови ... Читати далі »
Переглядів: 1569 | Додав: sashadjua | Дата: 07.11.2013

"Євгенія Ярошинська вірила в людину, в творчі сили народу і всю
свою енергію і хист віддавала справі служіння інтересам трудящих".

А. Коржулова

Євге́нія Іва́нівна Яроши́нська (народилася 18 жовтня 1868, Чуньків, нині Заставнівського району Чернівецької області — померла 21 жовтня 1904, Чернівці) — українська письменниця, перекладач, етнограф, фольклорист, педагог, громадська діячка на Буковині.

Закінчила 6 класів Чернівецької гімназії й учителювала по селам Буковини, одночасно записувала народні пісн ... Читати далі »
Переглядів: 823 | Додав: sashadjua | Дата: 07.11.2013

 Згідно з Указом Президента України № 966 „Про День українського козацтва” від 7 серпня 1999 року щорічно 14 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва. До цього дня Заставнівська ЦРБ підготувала книжкову виставку. Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх-давен вважається його покровителькою.  

«Про козаків і козацтво написано багато праць – худ ... Читати далі »
Переглядів: 2093 | Додав: sashadjua | Дата: 07.11.2013

« 1 2