Головна » 2016 » Лютий » 17 » ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА ДО 145-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ
12:28
ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА ДО 145-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

                          ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА ДО 145-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 

                                      ЛЕСІ УКРАЇНКИ            

   І породила її мати – Україна!

   А душу освятили небеса!

   Народу гордість: Доленька-калина,

   Вінець терновий і земна краса!... 

   … Змири гординю, приклони коліна,

   Торкнись душею ти її строки…

   Чарує слово Лесі Україну

   Через роки, через роки – й роки!!! 

   Будь-яка людина щоденно пише свою «книгу життя». І важливо, щоб кожна сторінка була виписана добрими ділами, щирими почуттями, впевненими  кроками до гідної мети.

   Написана прекрасними чорнилами, ця «книга» житиме в душах людей.

   Справді, потрібно пройти свій шлях так, щоб залишились у пам’яті народній, запалити вогонь незалежності, відданості добра, поваги в інших.

   Серед таких велетів духу і Леся Українка.  В цьому році, 25 лютого, в день народження несмертної Мавки, відзначатимем 145-річчя великої дочки України – Лесі Українки, поетеси світового масштабу – Лариси Косач.

   Тож пропонуємо Вам перелистати книгу  життя, скориставшись літературою, представленою на віртуальній  виставці.


   Українка Леся. Сюжети з життя в ілюстраціях і документах : фотокнига / упоряд. Н. Чіп, І. Веремєєва. – К. : Спалах, 2001. – 168 с.

   Фотокнига «Леся Українка. Сюжети з життя» - це нова цікава розповідь про всесвітньо відому українську поетесу, її життя, коло її близьких та друзів, середовище, що живило і надихало її талант.

   Розповіді Лесиної сестри Ольги Косач-Кривинюк з її ґрунтовного нью-йоркського видання «Леся Українка. Хронологія життя і творчості» (ще не виданого в Україні), листування молодшої сестри Ізидори Косач-Борисової з науковцями київського Музею Лесі Українки дозволяють читачеві максимально наблизитись до Постаті геніальної поетки, поринути в часі у світ її дум і мрій…

   Книга, побудована на оригінальних документах та фотознімках з фондів Музею, становить інтерес для науковців, викладачів української літератури, студентів гуманітарних вузів, учнів, широкого кола читачів.


   Преварська М. І. Українські поети. Довідник - К.: Велес, 2015. - 288 с.

   Довідник подає біографічні дані, огляди творчості, перелік основних творів та додаткову літературу про українських поетів-класиків, а також про сучасній українських поетів.

   Для полегшення орієнтації у літературних процесах та поетичній творчос­ті у довіднику вміщено статті про початок віршової літератури в Україні, усьго народну творчість, теорію віршування.

 

 

 


   Огнєва О. Д. Східні стежки Лесі Українки. - 2-ге вид., перероб. й доповн. / О. Д. Огнєва. – Луцьк : Волинська обл. друк., 2008. – 240 с.

   Книга містить твори Лесі Українки на східні сюжети, її переспіви Рігведи та давньоєгипетських ліричних пісень, переклади віршів поетеси китайською, татарською, грузинською мовами.

   Видання розраховане на літературознавців, культурологів, істориків, а також тих, хто цікавиться проблемами Сходу в творчій спадщині поетеси.

 

 


   Костенко, А. Леся Українка. - К. : "А.С.К", 2006. - 512 с. - (Життя видатних людей).

    Книга розповідає про долю і звитягу Лесі Українки - людини надзвичайної навіть серед рівних їй за геніальністю.

Уявлення про багатогранність легендарної постаті дає вдале поєднання відомої повісті Анатоля Костенко з листами та іншими документальними матеріалами, пов'язаними із життям і творчістю великої поетеси.

 

 

 

 


   Панасенко, Т.М. Леся Українка [Текст] / Т. М. Панасенко. - Харків: Фоліо, 2013.- 123с.-(Знамениті українці)

   Життя славетної української поетеси та драматурга Лесі Українки стало втіленням дієвої любові до України та її народу. Невиліковно хвора і під кінець життя майже позбавлена можливості пересування, Леся навіть з-поміж здорових людей вирізнялась своєю активною життєвою позицією і енергійністю, її творчість і донині вражає широтою тематики і безмежним драматизмом.

 

 

 


   Живиця: Хрестоматія укр. літ. XX ст.: У 2 кн. — Кн.1 /За ред. М. М. Конончука; Упоряд. М. М. Конончук, Н. І. Бондар, Т. І. Конончук; Вступ, ст. П. П. Кононен- ка; Худож. оформ. О. Д. Арламова. — К.: Твім інтер, 1998. - 720 с.

   До хрестоматії увійшли кращі твори українських письменників XX ст., включені Міністерством освіти України до програм загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, підготов­чих відділень, а також вступних іспитів до вузів. Особливу увагу приділено маловідомим творам, які тривалий час були викреслені з літературного процесу. У літературознавчих статтях розглядаються не лише ті художні твори, що склали хрестоматію, а й інші, рекомендовані програмою, які за браком обсягу не могли бути включені до книги.


   Українка Леся. Твори. – К.: Дніпро, 2000.- 632 с.

   До видання увійшли вибрані вірші, поеми та драматичні твори Лесі Українки (1871 —1913) — геніальної поетеси і дра­матурга, класика української літератури. За словами першого Президента України М. С. Грушевського, «глибоко національ­на в своїй основі, всім змістом своїм зв'язана нерозривно з жит­тям свого народу, з переживаннями нашої людини в теперіш­ню добу, ця творчість переводила їх на грунт вічних вселюд­ських змагань і зв'язувала з одвічними переживаннями люд­ськості».

 

 

 


   Леся Українка. Усі твори в одному томі / передм. М.І, Литвинця. – К.; Ірпінь: ІТФ «Перун», 2008 – 1376 с.

   У книзі вперше в історії української літератури вміщено всю відому творчу спадщину славетної української письменниці Лесі Українки, яка спромоглася напрочуд сильно відтворити могутній творчий дух свого народу.

 

 

 


   Поезії. Лісова пісня. Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2007. – 320с.

   «Лісова пісня» — легендарна п'єса Лесі Українки. Цей текст є чудовим приводом подумати про межі людської любові, відповідальності та мужності. В центрі уваги письменниці опинилися історія кохання, тема свободи, і все це на тлі слов'янської демонології. «Лісова пісня» в цьому сенсі може стати путівником у світ прадавніх вірувань. Чули про мавок, лісовиків і страшного Того-хто-в-скелі-сидить? Такого не могли придумати навіть брати Грімм. 

 

 

 


   Жулинський Микола. Українська література: творці і твори: учням, абітурієнтам, студентам, учителям / Микола Жулинський.  — К.: Либідь, 2011.  — 1152с., іл.

   Цю свою книжку відомий критик, літературознавець, громадський діяч, професор, академік НАН України Микола Григорович Жулинський замислював як велику шпаргалку — підручний літературознавчий матеріал із текстами. З п'ятидесяти нарисів- есеїв, героями яких є як широко-, так і маловідомі українські митці, автор творить велике панно  — цілісний портрет національної літератури XIX  — XX ст. Провідна ідея книжки: змагання за своє світобачення для багатьох українських письменників було змаганням за збереження цілісності української культури, за збереження і розвиток української мови, а отже  — української нації. Важливим складником цієї своєрідної антології є художні тексти, ретельно дібрані до кожного нарису, серед них  — раритетні чи призабуті. Для тих, хто вивчає чи викладає українську літературу, всіх небайдужих до історії й сучасності української словесності.


   Українська мала проза ХХ століття: Антологія / Упоряд. В.Агеєва. – К. : Факт, 2007. – 1512 с.

   У цій книжці представлено найкращі твори українських новелістів ХХ століття, зокрема Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Михайла Коцюбинського, Михайла Яцківа, Василя Стефаника, Миколи Хвильового, Віктора Домонтовича, Григора Тютюнника, Тараса Прохаська, Оксани Забужко.

   Наша мала проза розкрила психологію перечулених, мімозно вразливих нових жінок епохи декадансу - і неймовірно трагічний досвід галицьких переселенців у Новий світ, високий ідеалізм митців-модерністів, котрі поставили творчість вище за всі цінності, - і розчарування безґрунтовних революційних романтиків, які захотіли взяти на себе місію вдосконалення Божого творіння. У другій половині століття кращі українські майстри зосереджувалися на героях-марґіналах, що не могли співіснувати з радянською дійсністю. Покоління 1991 року скрупульозно аналізувало стан людини, котра переживає страх узвичаєних цінностей і мусить адаптуватися до цілком нового часопростору. Маємо цілий ряд блискучих імен, різні стильові моделі, різні індивідуальні манери письма, пов'язаних як з модерністськими, так і з визивно авангардними орієнтаціями й традиціями.


   Променем думки, словом вірним, яскравим сяйвом, борцем безстрашним живе в душі нашого народу особистість, - ім'я якій  - Леся Українка.

 
 
Переглядів: 1039 | Додав: sashadjua | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]