Головна » 2015 » Лютий » 18 » ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА "МОВА - ЦЕ ОБЕРІГ ЛЮДИНИ І НАЦІЇ"
15:00
ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА "МОВА - ЦЕ ОБЕРІГ ЛЮДИНИ І НАЦІЇ"

  ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА "МОВА - ЦЕ ОБЕРІГ ЛЮДИНИ І НАЦІЇ"

                                                            І возвеличимо на диво

                                                        І розум наш, і наш язик…

Т.Шевченко

   За рішенням ЮНЕСКО 21-го лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування воно вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу.

   Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях.  З малечку, виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – мова.

   Пропонуємо Вашій увазі віртуальну виставку, переглянувши яку дізнаємось чимало цікавого і пізнавального.


   Ткаченко О. Українська мова і мовне життя світу/ Ін-т мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України. – К.: Спалах, 2004. – 272 с.
   Працю присвячено розвиткові й сучасному станові української мови в усіх труднощах її становлення, що дістають всебічне висвітлення (географічне, історичне, соціолінгвістичне, культурологічне тощо) в зіставленні з відповідними ситуаціями інших мов світу.

 

 

 

 


   Білоус, Д.Г. Безцінний скарб: Вірші про українську мову / Вступ. ст. В.Коптілова. - К.: "Укр. енцикл." ім. М.П.Бажана, 2004. - 328 с.

   Книжка віршів про українську мову - останній дарунок читачам відомого поета, академіка-педагога Дмитра Білоуса (1920-2004)

    "Такі звичайні мовні речі,
    а скільки тайни, глибонечі!
    Полюбиш мову - легко вчить,
    усе, як пісня, в ній звучить."

 

 

 


   Надія Бабич. "Магія слова для всього живого". Чернівці, Видавничий дім "Букрек", 2012, - 384 с.

   Сучасна людина, якщо вона відчуває себе часточкою макро- і мікросвіту, в якому з'явилася і за який несе відповідальність – як істота мисляча і мовляча – перед нащадками, завжди хоче знати природу дивовижної сили слова, яке може матеріалізувати любов і ненависть, може вбити і повернути до життя, допомагає зрозуміти внутрішню сутність людини, озлити або приручити тварину, навіть спонукати до росту, цвітіння і плодоношення рослину.

    Прагне з'ясувати, у чому особлива життєдайна роль рідної мови і чому втрата її змінює енергетичну силу людської діяльності, а втрата зв’язку з традиціями предків позбавляє народ самобутності і т. д.
   Варіанти можливих відповідей на ці запитання – у цій книжці.


   Словник-довідник з культури української мови/ Д.Г. Гринчишин та ін.. -3-є вид., випр.. -К.: Знання, 2006. - 368 с.

   Культура мови як невід'ємна складова особистості - одна із перших ознак загальної культури людини та суспільства. Довідник містить складні випадки слововживання і допоможе читачам засвоїти граматичні норми української мови. Для викладачів та студентів філологічних факультетів, мовознавців, працівників засобів масової інформації, вчителів, а також усіх, хто хоче підвищити рівень знання української мови.

 

 

 


  Старовойт М.В., Думанська О.І., Левицька М.Я.Методичний посібник та завдання з дисципліни "Українська мова" для слухачів підготовчого відділення та абітурієнтів Української академії друкарства. - Л.: Українська академія друкарства, 2007. - 176с.

   Курс "Українська мова" є складовою підготовки слухачів підготовчого відділення до вступу у вищий навчальний заклад. Дисципліна опановується впродовж семи місяців після вивчення програми з української мови загальноосвітньої школи.

   Перелік знань та навичок, необхідних для вивчення даної дисципліни: знання графіки та орфографії української мови, загальні поняття про лексику, фразеологію та лексикографію, знання основних розділів синтаксису та правопису розділових знаків, вміння правильно писати за вимогами українського правопису.

 


   Універсальний словник-довідник: 30 000 слів і виразів сучасної української мови /Приходченко К.І./Донецьк: ТОВ ВКФ "БАО" - 2008 р. - 320 с.
   Запропонований словник-довідник ставить за мету допомогти учням та студентам удосконалити навички грамотного написання слів, оволодіти основною термінологією курсу української мови. Матеріал словника подано за розділами: "Тлумачний словник", "Словник іншомовних слів", "Словник паронімів", "Фразеологічний словник" і "Словник літературознавчих термінів".

  


   Пономарів, О. Д. Культура слова: мовностилістичні поради / Олександр Пономарів; передм. І. Дзюби. — 4-те вид., доповн. — К.: Либідь, 2011. — 272 с.
    Даються поради щодо вибору лексичних, вимовних, наголосових, морфологічних та синтаксичних варіантів для найкращого висловлення думки в різних стилях сучасної української літературної мови. Видання доповнене новітніми спостереженнями автора та його численних дописувачів. Для, науковців, редакторів, лекторів, журналістів, викладачів, студентів, широкого загалу читачів.

 

 

 

 



   Гнатюк Л.П., Бас-Кононенко О.В. Українська мова. Особливості практичного застосування (2006) - К: Знання Прайс, 2006. - 266 с.
   У пропонованому посібнику послідовно висвітлено основні розділи курсу сучасної української мови. Його перевагою є системний виклад матеріалу, який органічно поєднується з практичними завданнями різноманітного характеру.   

   Посібник містить численні схеми мовного аналізу, приклади, які не тільки полегшують засвоєння теорії, а й сприяють узагальненню і систематизації набутих у школі знань, глибшому розумінню внутрішніх закономірностей мови, спонукають читача до пошуку шляхів розв'язання поставлених творчих завдань.

 

 


   Я пізнаю світ : українськамова : дитяча енциклопедія / авт.-упоряд. А. Матвієнко ; худож. Г. Філатов.- К. : Школа, 2004. - 384 с. 

   Книжка розкаже тобі про чудесне явище людської мови та про неоціненне значення рідної мови для духовного існування народу, нації. В ній ти дізнаєшся про здобутки української мовознавчої науки, про цікаві факти з історії української мови та про деякі її особливості.

 

 

 

 

 


   Погрібний А. Світовий мовний досвід та українські реалії: Інститут відкритої політики. Інститут відкритої політики. – К.: Медобори, 2003. – 72 с.
   У брошурі на широкому фактичному матеріалі розкрито сучасні спекуляції довкола поняття “офіційна мова” та довкола Європейської Хартії регіональних і меншинних мов, привернено увагу до особливостей мовного облаштування розвинених країн зарубіжжя. Обґрунтовано думку, що альтернативи будівництва України як національної держави українського народу не існує. Розкрито негативне ставлення української громадськості до запровадження в Україні “безнаціональних” паспортів та до антиукраїнської тенденційності, виявленої у ході перепису населення 2001-го року.


   Волощак М. Правильно - неправильно / друге доповнене видання. - К.: Вид. центр"Просвіта", 2003. -158 с.
   У книжці Марії Волощак «Правильно - неправильно» представлено, по суті, дві мови, дві ментальності, два суспільні світи, і її можна розглядати як перекладний словник. Ця книжка є перекладом з мови рабства на мову свободи. Авторка намагається «виловити» всі зросійщені або ж скальковані з казеної «міжнародної» лексики словосполучення, окремі слова і знайти їм український відповідник.

 

 

 

 


   Ющук І.П. Практикум з правопису української мови. - 4 вид. - К.: Освіта, 2000. - 254 с.
   Посiбник оптимально поєднуе теоретичнi положення й практичнi завдання, що сприяє вдосконаленню правописних навичок учнiв. Iлюстративно-текстовий матерiал характеризується пiзнавальнiстю, виховною й естетичною функцiями слова.
   Посiбник може бути використаний учителем для органiзацiï iндивiдуальноï та груповоï роботи як на уроках, так i вдома, а також для самостiйноï роботи учнiв старших класiв, абiтурiєнтiв, студентiв.

 

 


   А більш повніше і обширніше знайомство з друкованими виданнями даної тематики Ви зможете отримати, завітавши до читального залу Заставнівської ЦРБ.

Переглядів: 760 | Додав: sashadjua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]