Головна » 2014 » Грудень » 24 » ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА ЗВИЧАЇ І ТРАДИЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ
14:44
ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА ЗВИЧАЇ І ТРАДИЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА: ЗВИЧАЇ І ТРАДИЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Кожна нація, кожен народ має свої свята та звичаї, що вироблялися протягом багатьох століть  і освоєні віками. Для кожного українця очікуваним  та бажаним є святкування Різдвяного циклу, що барвисто відзначається у грудні-січні.

Новий рік, Коляда, Маланка  –  усі перелічені свята входять у новорічний календарно-обрядовий цикл, який здавен шанувався і відзначався українцями, і дійшов до наших днів майже у всій своїй красі. Ці витвори духовної культури українців, вік яких вимірюється тисячами років, продовжують нас захоплювати, дивувати і хвилювати своєю нерозгаданою магічністю.

Досі ми, ніби хочемо зазирнути у той далекий-предалекий світ і час, в якому починається Україна і ми, українці, і розгадати таємницю власної душі.

Саме тому, пропонуємо Вашій увазі віртуальну виставку, переглянувши яку дізнаємось чимало цікавого і пізнавального.


Скуратівський В. Т. Український народний календар / В. Т. Скуратівський. – К. : Техніка, 2003. – 384 с.

Ця книга є логічним продовженням уже відомих творів «Берегиня», «Посвіт», «Святвечір», «Русалії» та ін., які набули широкої популярності серед читачів. Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов'язані з ними численні прислів'я й приказки, про зразки завбачень погоди та народні й релігійні свята з конкретним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди.

«Український народний календар» стане в пригоді всім, хто не байдужий до своєї національної культури.


Таємниці віків. Видавництво: Грамота; 2005; обложка: тверда; сторінок: 512

Книжка є збіркою творів, які український народ напрацював упродовж майже тисячоліття. Сюди увійшли вибрані зразки народних дум, переказів та легенд, казок, байок, балад, романсів, пісень, прислів'їв та приказок, загадок. Ці твори включені Міністерством освіти і науки України до програми середньої загальноосвітньої школи. Книга зацікавить усіх шанувальників народної творчості.

 

 


 

Звичаї українського народу у народному календарі / Л. Артюх. — К. : Балтія-Друк , 2012. — 224 с.

Чудове барвисте подарункове видання. Суперобкладинка з вибірковим лакуванням.

23 розділи книжки присвячені святам календарного року українського народу - від Святвечора до дня святого Андрія. Кожен розділ містить етнографічний нарис та докладні рецепти традиційних страв національної кухні (загалом близько 300). Читач познайомиться зі звичаями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом. Кожна господиня матиме можливість урізноманітнити меню своєї родини смачними борщами, ковбасами, варениками та безліччю інших смачних страв, рецепти яких дбайливо зібрані автором по різних регіонах України


Шкода, М. Н. Традиції і свята українського народу / М. Н. Шкода. - Донецьк : БАО, 2007. - 384с.

У нашого народу є таке повір'я: той, хто зрікся батьківського звичаю, карається ганьбою та забуттям. Сьогодні, в епоху розбудови національної держави, украй важливо відновити історичну пам'ять, повернути українців до тих святих начал, що є наріжним каменем національної свідомості. Повернення давніх традицій і впровадження традицій новітніх — один зі шляхів державного поступу.

Книжка розповідає про календарні свята України: державні, церковні, професійні та родинні. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників вітчизняної культури.


 

Українці : Свята. Традиції. Звичаї / уклад. І. Коверець. - Донецьк : Альфа-Прес, 2004. - 304 с.
У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв та пов'язаних з ними атрибутики й символіки.

 

 

 


 

 

Маковій Гарафіна Очі згори // Народознавчі новелли. – К.: Генеза, 1996. – 49с.

Це ширший за кількістю охопленого матеріалу варіант книги «Затоптаного цвіту» Гарафіни. У народних звичаях, традиційному побуті видно ті закони, за якими маєш жити сам. Авторка раптом зрозуміла, що зі смертю кожної людини витікає на цвинтар цілий Всесвіт, обривається зв'язок поколінь, зникає безперервність життя. Щоб це не зникло безслідно вона нотувала все: спогади, прислів’я, приказки, пісні, діалектні слова, збирала вишивки, речі домашнього вжитку, вироби місцевих умільців. Показавши духовне багатство свого села вона змусила нас усвідомити де ми живемо, який могутній духовний потенціал має наша земля, наш народ.

Найкраще про цю книгу сказала сама авторка: «Мій рукопис складає собою місток, що єднає моє бачення з способом життя предків. Їхні традиції, ритуали, обряди, звичаї – це відпресована мудрою спостережливістю істина, яка діє».

«Очі згори» потрібна кожному, як «Буквар». Вона дає змогу читати і розуміти велику книгу життя.

А більш повніше і обширніше знайомство з друкованими виданнями Новогрічно-Різдвяної тематики Ви зможете отримати, завітавши до читального залу Заставнівської ЦРБ.

Переглядів: 1571 | Додав: sashadjua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]