Головна » 2020 » Грудень » 17 » 17 грудня - День Святої Варвари
10:51
17 грудня - День Святої Варвари

17 грудня - День Святої Варвари

17 грудня Православна Церква святкує Варварин день. Це свято присвячене пам'яті святої великомучениці Варвари. Також в цей день всі дівчата з ім'ям Варвара відзначають свої іменини.

      Варвара народилася в місті Іліополі в Малій Азії, в багатій язичницької сім'ї. Її батько хотів виховати дочку в язичницькій вірі, але маленька Варвара прийняла християнство. Коли батько дізнався про її переконання, він віддав Варвару міській сторожі, де її жорстоко побили. Історія свідчить, що вночі до дівчини з'явився Бог, і на наступний день вранці Варвара прокинулася без ран на тілі. Після цього Варвару знову катували, а потім стратили. У IV столітті мощі святої Варвари перенесли до Константинополя, а потім до Києва в Золотоверхий Михайлівський монастир.

Традиції Дня Святої Варвари

Цікаву легенду записав український етнограф та фольклорист - Олекса Воропай. В ній мовиться, що Варвара була такою мудрою на вишиванні, що оздобила навіть ризи самому Ісусові Христові. Тому в цей день грішно прати, білити і глину місити.

   Жінки та дівчата займалися лише рукодільництвом. Беручись за вишивання, вони хрестилися й казали: "Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила".

На Варвари в давнину варили кутю та узвар ("щоб хліб родив та садовина рясніла"). Як Ви здогадуєтесь, цей атрибут вже нагадує Різдвяні свята. І це не випадково, бо від Варвари вже повертає на весну, про що мовить прислів'я: "Варвари ночі украли і доточили дня на макове зерня". Чи не тому й готували колись дівчата вареники з маком?

Також у воду ставили гілки вишень - якщо до Різдва вони зацвітуть, то дівчина скоро вийде заміж.

17 грудня потрібно прокинутися якомога раніше. За давньою прикметою хто проспить на Варвару - буде сонливим весь рік.

У день Варвари віщували погоду за народними прикметами. Якщо з ранку густий іній - наступний рік буде врожайним на фрукти. Цей день вважався початком перших зимових морозів: "прийшла Варюха – бережи ніс і вухо". Якщо небо вночі в зірках - чекайте холодної зими, якщо воно тьмяне - до тепла.

Якщо ви хочете почерпнути більше цікавої інформації про життя Святої Варвари, про традиції та звичаї українського народу, які пов'язані з цим святом, то можете завітати до нашої книгозбірні, де бібліотекарі оформили книжково-ілюстративну виставку "Свято Святої Варвари".

Щиро вітаємо з Днем святої Варвари і від душі бажаємо міцної віри і благих діянь, вірних цілей і світлої надії, чистої любові й щирої поваги, доброї допомоги небес і справжнього щастя життя.


Переглядів: 654 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]