Головна » Архів матеріалів
УРОК-ПОРТРЕТ "АРИСТОКРАТКА ДУХУ О.КОБИЛЯНСЬКА"

Ольга Кобилянська була росинкою того джерельця, яке заклали Є.Гакман, Ю.Федькович та брати Воробкевичі. Вона визрівала і була послана самим Богом для того, щоб продовжувати справи, які залишив Ю.Федькович.

Вона була великою письменницею, бо час нічого не заподіяв її творам, а тільки утвердив їх у нашому народі, приніс їх у новий світ такими ж великими, самобутніми і неповторними, якими вони були зразу  після своєї появи.

І сьогодні Ольга Кобилянська живе у творах українських письменників, вона живе у наших серцях.
На честь святкування 150-річчя від дня народження О.Кобилянської хочеться доземно вклонитися пам'яті великої письменниці. Бо д ... Читати далі »
Переглядів: 788 | Додав: sashadjua | Дата: 27.11.2013 | Коментарі (0)


Одна праця, одне перо, а власне моє.
Я зроблю мене тим, чим я є –
робітницею свого народу.

О.Кобилянська  

Відома українська письменниця Ольга Кобилянська належить до митців слова, творча спадщина яких є близькою і дорогою для багатьох поколінь українців. Повісті, оповідання, новели пройняті  любов’ю до людей, вірою в їх соціальне і національне визволення.

Тому, не дивно, що кожний віднайдений документ, уточнені факти і події, які стосуються життя і творчості О.Кобилянської, кожна віднайдена сторіночка рукоп ... Читати далі »
Переглядів: 1382 | Додав: sashadjua | Дата: 20.11.2013 | Коментарі (3)

ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

Щороку 9 листопада Україна святкує День української писемності та мови.

Мова - це великий Божий дар для людини. У світі налічується близько трьох тисяч мов. У кожного народу вона своя. А серед них - ніби запашна квітка в чудовому букеті - українська мова.

Слово - це те, що дає змогу донести свої почуття, думки, поділитися ними з іншими. Уповні передати найтонші порухи людської душі може лише рідне, засвоєне з дитинства слово.

Кожна епоха приносить свої винаходи і відкриття. Найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання.

... Читати далі »
Переглядів: 585 | Додав: sashadjua | Дата: 08.11.2013

ГОЛОДОМОР 1932-1933 рр.
УКРАЇНСЬКИЙ ХЛІБ НА ЕКСПОРТ, АБО ЯК НАС МОРИЛИ ГОЛОДОМ.

Такої страшної трагедії, яку пережив український народ у 30-х роках ХХ століття, не зазнав, мабуть, жоден народ в історії людства. У світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі.

Як сталося, що без стихії, без засухи, без війни в самому центрі цивілізованої Європи, в Україні, яка незадовго перед цим була житницею континету, небачений голод забрав у могилу мільйони людей?! Що це було?!

Ці питання впродовж десятиліть тривожили світову громадскість. Нині ми знаємо, як це сталося… Нині ми знаємо що це було. ... Читати далі »
Переглядів: 1303 | Додав: sashadjua | Дата: 07.11.2013

КОРОЛЕВА УКРАЇНСЬКОЇ ПРОЗИ

26 жовтня 2013 року святкувала свій ювілей українська письменниця, поетеса Галина Тарасюк. Автор десяти книг поезій, багатьох оповідань, новел, есе. Твори її друкують румунською, німецькою, італійською, латвійською, узбецькою, естонською мовами.

Галина Тарасюк лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, Всеукраїнської літературної премії імені Володимира Сосюри, премії Дмитра Нитченка, журналу «Березіль», нагороджена відзнакою «Орден Княгині Ольги» ІІІ ступеня.

З нагоди ювілею, працівниками відділу обслуговуваня у приміщенні Інтернет-центру ЦРБ була проведена літературна подорож «Королева української прози». На огляд відвідувачів була запропонована розповід ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Додав: sashadjua | Дата: 31.10.2013

"Євгенія Ярошинська вірила в людину, в творчі сили народу і всю
свою енергію і хист віддавала справі служіння інтересам трудящих".

А. Коржулова

Євге́нія Іва́нівна Яроши́нська (народилася 18 жовтня 1868, Чуньків, нині Заставнівського району Чернівецької області — померла 21 жовтня 1904, Чернівці) — українська письменниця, перекладач, етнограф, фольклорист, педагог, громадська діячка на Буковині.

Закінчила 6 класів Чернівецької гімназії й учителювала по селам Буковини, одночасно записувала народні пісні, збірка яких «Народн
Переглядів: 652 | Додав: sashadjua | Дата: 18.10.2013

 Згідно з Указом Президента України № 966 „Про День українського козацтва” від 7 серпня 1999 року щорічно 14 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва. До цього дня Заставнівська ЦРБ підготувала книжкову виставку. Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх-давен вважається його покровителькою.  

«Про козаків і козацтво написано багато праць – художніх і наукових,
Переглядів: 920 | Додав: sashadjua | Дата: 16.10.2013

З нагоди Дня українського козацтва

15 жовтня в приміщенні Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася посвята в козаки.

На цьому дійстві працівниками Заставнівської ЦРБ була представлена книжково-ілюстративна виставка «Козацьком роду – нема переводу».

На свято були запрошені представники влади, духовенства, члени районного товариства «Просвіта», а також почесні люди Заставнівського району.

Дане свято зібрало людей різних конфесій. І не випадково, адже свято єдності Покрови і українського козацтва стали символами духовності і відродження української державності.

Отож, козацькому роду – нема переводу. І варто пам’ятати про козацьку славу нащадкам.  


Переглядів: 486 | Додав: sashadjua | Дата: 16.10.2013

« 1 2 ... 45 46 47 48 49 ... 51 52 »