Головна » 2013 » Липень » 4 » "БІБЛІОТЕКА ОБ'ЄДНУЄ ГРОМАДУ" (БІБЛІОВІЗИТ ДИРЕКТОРІВ ЦБС ДО ЗАСТАВНІВСЬКИХ КОЛЕГ)
14:52
"БІБЛІОТЕКА ОБ'ЄДНУЄ ГРОМАДУ" (БІБЛІОВІЗИТ ДИРЕКТОРІВ ЦБС ДО ЗАСТАВНІВСЬКИХ КОЛЕГ)
"БІБЛІОТЕКА ОБ'ЄДНУЄ ГРОМАДУ" 
(БІБЛІОВІЗИТ ДИРЕКТОРІВ ЦБС ДО ЗАСТАВНІВСЬКИХ КОЛЕГ)
Заставнівська громада про міжобласний семінар бібліотекарів знала заздалегідь, тож готувалася до цієї непересічної події, як до справжнього свята. Звісно, найперше треба було належно прийняти гостей, показати кращі здобутки в бібліотечній справі, подбати про цікаву програму одноденного заходу й подарувати приїжджим колегам незабутні враження. З самісінького ранку під районним будинком культури зібрався духовий оркестр, щоб у першу ж хвилину зустріти колег із сусідньої області бравурною мелодією маршу. Директор Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка Людмила Бабій з радістю прийняла від заставнівської громади хліб-сіль й перші слова вітання. Відтак жіноче товариство (чоловіків серед бібліотекарів, як правило, немає) попрямувало з квітами до підніжжя пам’ятників Тарасу Шевченку та Миколі Івасюкові. Коли гості почули коротку розповідь про всесвітньо відомого художника із Заставни, збоку почулося: «Буковинська земля багата на Івасюків…». Не дивно, що тут же прозвучала пропозиція сфотографуватися, яку всі охоче підтримали.

Заставнівська центральна районна бібліотека розміщена на головній вулиці міста в одній із найкращих будівель. Вона була споруджена наприкінці ХІХ століття для повітової управи колишньої Австрійської імперії. Під час окупації краю кожна нова влада також розміщувалася в цьому двоповерховому будинку. 1981 року його передали центральній бібліотечній установі, фонди якої нині становлять 56 тисяч примірників. Абонемент, читальний зал, інтернет-центр, краєзнавча кімната «Заставнівська світлиця», в якій гості з цікавістю розглядали вишиті бісером картини завідувачки бібліотеки-філії села Васловівці Тетяни Кваснюк… Цю своє­рідну екскурсію провела директор Заставнівської ЦРБ Леся Стасюк, розповідаючи про роботу очолюваного нею колективу. До речі, тут налічується всього 11 штатних працівників. 

Перед початком розмови за «круглим столом» за темою «Бібліотека об’єднує громаду» вигадливі заставнівські бібліотекарі запропонували сценку за участю Кирила та Мефодія про її величність книгу та милий і щемкий виступ дошкільнят. А щоб переконати франківців в тому, що Заставнівська бібліотека таки об’єднує громаду, учасниками цього заходу, стали керівники органів місцевої та районної влади, журналісти, письменники, голови громадських організацій. Першими тримали слово голова райдержадміністрації Василь Копчук, голова райради Марина Леваніна, начальник відділу культури Василь Барабащук.

Багатогранну співпрацю Заставнівської ЦРБ із місцевою громадою важко коротко описати. Ледь зайшовши до бібліотеки, довідуєшся про акції «Книга з добрих рук» та «Подаруй бібліотеці книгу». Це одна з форм роботи, яка дає можливість поповнити книжковий фонд цікавими виданнями, залучити нових читачів, як і власна видавнича діяльність. Любительські клуби за інтересами робіт «Золотий вік» і «Ровесник», зустрічі з митцями, виставки майстрів народної творчості, майстер-класи, оригінальні масові заходи, різноманітні конкурси гуртують людей, різних за віком та уподобаннями. Про цю сторінку в діяльності бібліотеки говорили зокрема директор Заставнівської гімназії Світлана Мартинюк, голова районного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» Світлана Масловська, активіст бібліотеки, заслужений учитель України Юрій Кушнір та інші. 

Директор ОУНБ ім. І. Франка Л. Бабій розповіла про роботу бібліотечних закладів Івано-Франківщини в рамках програми „Бібліоміст", подякувала чернівецьким колегам - директору Чернівецької ОУНБ ім. М. Івасюка А. Іваницькій, заступнику директора М. Довгань, представникам районної влади, директору Заставнівської ЦБС Л. Стасюк та бібліотекарям Заставнівського району за щирий і теплий прийом та запросила відвідати бібліотеки Івано-Франківщини.

Щоб бібліотеки Заставнівщини були привабливими і цікавими для користувачів, центральна районна бібліотека стала ініціатором конкурсів на кращий краєзнавчий куточок, на кращий масовий захід, на кращий сценарій і навіть на кращий вірш про Заставну. Завдяки бібліотечним працівникам кожне село знає свою історію, своїх майстрів і відомих особистостей. 

Тож коли гості навідалися до бібліотеки-музею села Кадубівці, побачили окремі кімнати, в яких дбайливо зібрані експонати з рідного села. Тут навіть оформлений куточок селянської хати. Довгими рядами викладений керамічний посуд, яким ще не так давно користувалися селяни. Окремий розділ присвячено вихідцю села – заслуженому журналісту України, письменнику, багаторічному редактору газети «Буковина» Володимиру Михайловському. 

Директор Івано-Франківської обласної бібліотеки Людмила Бабій щиро визнала, сказавши на адресу заставнівських берегинь духовності: «У вас багато креативу, творчого підходу, великої праці, пошукової роботи, любові й відданості професії…». 

Бібліотеки-музею с. Кадубівці є переможцем конкурсу „Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету" міжнародної програми „Бібліоміст". Поєднуючи роботу бібліотеки і музею, працівники книгозбірні реалізують проект „Збереження і відродження традицій рідного краю", надають своїм користувачам безкоштовний доступ до глобальної мережі, впроваджують інноваційні форми обслуговування користувачів, що сприяє досягненню іміджу модельної бібліотеки. В.о. сільського голови В. Нестерюк розповів гостям про надання конкретної допомоги бібліотеці: придбано комп'ютерні столи, зроблено ремонт, замінено вікна і двері.

Після Кадубівців учасники міжобласної зустрічі бібліотекарів вирушили в село Кулівці Заставнівського району до Свято-Успенського чоловічого монастиря, відкритого 1997 року. Треба хоча б раз навідатися до цього райського куточка, створеного руками монастирської братії. Щоб на все життя зберегти в пам’яті спогад про красу і розкішне оздоблення храмів та каплиць, схилитися перед часточками мощей святих, проповідників і мучеників, помолитися перед чудотворною іконою, замовити службу Божу чи придбати образок в іконній крамниці. Заздалегідь знаючи про приїзд групи бібліотекарів, монастир приготував для них трапезу. Тут і закінчився день цієї незвичайної зустрічі. Він вкотре засвідчив, що бібліотечні працівники є повпредами великої української культури.

Директор Заставнівської ЦРБ висловлює щирі слова вдячності усім, хто долучився до проведення міжобласного семінару, а саме:
  • Голові Заставнівської РДА В.Д.Копчуку;
  • Голові Заставнівської райради М.С.Леваніній;
  • Міському голові Я.В.Цуркану;
  • Начяальнику відділу култьтури В.В.Барабащуку;
  • Директору Заставнівської Гімназії С.В.Мартинюк;
  • Редактору районного радіомовлення В.П.Баланецькому;
  • Голові районного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» С.Т.Масловській;
  • Завідуючій ДУ №3 Г.В.Турецькій;
  • Директору районної кіномережі О.О.Дризі;
  • Заступнику головного редактора газети «Голос краю» Л.М.Баланецькій;
  • Історику-краєзнавцю Ю.А.Кушніру;
  • Директору школи мистецтв В.В.Гринюку;
  • Директору музичної школи В.М.Грищуку;
  • Бібліотечним працівникам районної бібліотеки та бібліотек-філіалів;
  • та іншим.
Фотографії з семінару можна переглянути в фотоальбомах сайту
Переглядів: 1052 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]