Головна » 2020 » Січень » 29 » ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ
15:22
ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

«Вічний вогонь української волі»

Молись, моє серце, молись!

Отут твоя вічна, правдива, святая,

Це поле розлоге, сполокане кров’ю,

Оце гробовище завзяття і сили,

Юнацької вдачі, юнацької віри,

Що так однодушно, що так без вагання,

За рідну Вкраїну полинула в бій, -

Сполокане кров’ю неоране поле!..

   29 січня наша держава вшановую пам’ять Героїв Крут – перших українських "кіборгів".

   Стало гарною традицією вшановувати пам’ять  Героїв Крут на теренах нашого міста, проводячи невеличкий історичний флешмоб, який і цього разу підготували учні Заставнівської гімназії, директор - С.В. Мартинюк, просвітяни районного осередку «Просвіта», голова -  С.Т. Масловська, працівники районної бібліотеки, а також самодіяльна поетеса С.Д. Тілабова.

   Традиційно розпочали ходу від пам’ятника Т.Г.Шевченка - українського пророка, духовного наставника, далі флешмоб відбувався в приміщенні Заставнівської РДА в сесійній залі для працівників адміністрації та районної ради; в управлінні пенсійного фонду Заставнівського району; в управлінні соціального захисту Заставнівського району та в приміщенні Заставнівської міської ради.

   Учні підготували невеличкий екскурс в історію буремного січня 1918 року, розповідаючи про криваві події під Крутами того часу; автор Софія Дмитрівна вшановувала пам’ять героїв, зачитавши власного вірша.

   З того часу спливло вже понад 100 років. І Першу Світову війну оповив серпанок історії. Мало кому відомо, що відбувалось на той час на теренах нашої прекрасної Батьківщини. С.Масловська та Л.Стасюк наголошували на тому, що кожен із нас не повинен забувати власної історії, на превеликий жаль трагічні сторінки якої повторюються і нині, - тисячні нових героїв жертвують собою заради України. Тому нині кожен, як ніколи, повинен бути справжнім патріотом своєї держави: шанувати Закон про українську мову, гідно відзначати річницю Томосу Православної Церкви України та берегти єдність нашої держави.

   Запрошували всіх звертатись до друкованих джерел, читати книги, які є у фондах  і центральної бібліотеки, і бібліотеках району. А в пам’ять про сьогоднішню зустріч дарували всім невеличку історичну пам’ятку «Від Героїв Крут – до Героїв «Небесної Сотні» і «Кіборгів»» – і тим, кого зустрічали на вулицях, і тим, для кого проводили флешмоб, підготовлену істориком-краєзнавцем Ю.А. Кушнірем.

   Запрошуємо переглянути фото світлини та відео заходу.


Переглядів: 339 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]