Головна » 2020 » Січень » 22 » ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ. ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ
09:56
ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ. ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

„УКРАЇНА – ЛАБІРИНТИ ІСТОРІЇ. ЗЛУКА. БІЙ ПІД КРУТАМИ”

   1918 року, саме 22 січня центральна Рада проголосила IV Універсал. А рівно через рік, 22 січня 1919 року, на Софіївському майдані в Києві було проголошено обʼєднання всіх Українських земель в єдиній Українській Народній Республіці. Ця дата ввійшла в нашу історію, як день Соборності України.

   22 січня – знакове число в історії України ХХ століття. Воно стало символом єднання української нації і боротьби за державність України.

   29 січня – День памʼяті героїв Крут. Хтось ще називає його Днем національної гідності. Крути – це кривавий зойк юного українського студентства, який відлунюється в нашій історії вже рівно 100 років. Саме в січні 1918 року, студенти свідомо пішли супроти озвірілої більшовицької банди колишнього царського полковника Муравйова і поклали в нерівному бою під Крутами за волю України найдорожче – життя.

   Це велика трагедія, гірка втрата нашого народу.

   Крути і Злука… Як ці два слова близько розташувались у календарі, на відстані року 29 і 22 січня. Цей бій назавжди залишиться в історії не лише України, але й світу.

   З нагоди 102-ї річниці Дня пам'яті героїв Крут та Дня Соборності України, у ЦРБ та всіх бібліотечних закладах району оформлено книжково-ілюстративні виставки та пройдуть загально-системні масові заходи.  


Переглядів: 311 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]