Головна » 2020 » Грудень » 7 » ДЕНЬ СВЯТОЇ КАТЕРИНИ: ІСТОРІЯ, ТРАДИЦІЇ ТА ПРИКМЕТИ СВЯТА
13:06
ДЕНЬ СВЯТОЇ КАТЕРИНИ: ІСТОРІЯ, ТРАДИЦІЇ ТА ПРИКМЕТИ СВЯТА

ДЕНЬ СВЯТОЇ КАТЕРИНИ: ІСТОРІЯ, ТРАДИЦІЇ

ТА ПРИКМЕТИ СВЯТА


Згідно з народними повір'ями, Свята Катерина – покровителька любові та шлюбу, що допомагає дівчатам відшукати свого судженого.


Історія святої Катерини

Християнство описує Катерину Олександрійську як «наречену Христову», яка зазнала жорстоких тортур і була вбита за свою віру. Дівчина народилася у другій половині III століття в Олександрії, у знатній і багатій сім'ї. Її мати була таємною християнкою і долучила Катерину до віри. Згідно з переказами, після хрещення дівчині наснився сон, в якому Господь дав їй перстень, заручивши її на собі. Коли вона прокинулася, то знайшла перстень на своїй руці.

Катерина почала активно проповідувати християнство. Римський імператор Максимін намагався спокусити її багатством і славою, щоб вона відмовилася від віри. Дівчина відмовилася, за що її піддали тортурам і позбавили волі, а потім стратили.

Дві частинки мощей Катерини Візантійської зберігаються в Німеччині. Частина мощей була передана в дар Катерининському собору.

 

Традиції

Згідно з народним повір'ям, Свята Катерина – покровителька любові і шлюбу, яка допомагає дівчатам відшукати свого судженого. День Катерини також називають «святом дівочої долі».

Дівчатам, які шукають любові, традиційно радять сходити вранці 7 грудня до церкви і помолитися перед іконою Святої Катерини.

Свято припадає на Різдвяний піст, тому відзначати його шумно не прийнято. Тим не менш, в цей день молоді дівчата збиралися на «вечорниці», просили Катерину про нареченого і гадали, що не заохочувалося церквою.

Дівчата на світанку зрізали гілки вишні і ставили у воду біля ікон. Вважалося, що якщо до Старого нового року (свята Святої Маланки) вишні зацвітали, то скоро дівчина вийде заміж.

У День святої Катерини біля її ікони прийнято ставити три свічки.

Ворожили також і хлопці. Вони ставили у воду відламані вишневі гілки і чекали Різдва. Якщо до цього дня гілки розвивалися, наречена буде скромною. Якщо вишня засихала, то дружина буде сварливою і ледачою. Листки на гілці, що змогли розпуститися, віщували, що дружина юнака буде життєрадісною та ніжною.

Прикмети на Святої Катерини

За днем святої Катерини, як і за багатьма іншими святами, намагалися передбачати погоду.

У ходу були прислів'я: «Катерина по воді, то Різдво по льоді», «На святу Катерину ховайся під перину», «Як на Катерини холодно, то буде голодно».

Переглядів: 243 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]