Головна » 2017 » Вересень » 29 » ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ДНЯ БІБЛІОТЕК
08:10
ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ДНЯ БІБЛІОТЕК

Свято хранителів мудрості

   Культура як універсальна людська цінність є невичерпним джерелом взаємопізнання, взаєморозуміння, взаємозближення, духовного збагачення різних народів, його рятівним колом. Центральною складовою цього рятівного «Ковчегу духовних скарбів людства», безумовно, є бібліотека зі своїми перлами – книгами.

Тисячоліттями існують бібліотеки і стали тим унікальним середовищем, де людство збагачується інтелектуально та емоційно завдяки доступу до великого обсягу інформації, до надбань науки і культури. Нині книгозбірні зазнали суттєвих трансформацій, змінивши традиційні уявлення суспільства про себе як про заклади, в котрих панують лише книжки і сувора тиша.

   В умовах сучасного інформаційного середовища – надзвичайно розмаїто бібліотеки віддають перевагу новим формам роботи та шукають інші сенси власного буття.

  Потреба у зміцненні позицій на ринку інформаційних послуг фактично спонукали й бібліотеки Заставнівської ЦБС бути у постійному пошуку-русі, впроваджувати все нові проекти і технології, проводити цікаві презентації, зустрічі, знайомлення.

  Реалізовуючи свою роботу заклади ЦБС району приділяють основну увагу пріоритетам діяльності обґрунтованим у «Концепції якісних змін бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України до 2025 року», Указу Президента України «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді» й іншим законодавчим актам, що сприяють підтримці державних та регіональних програм, спрямованих на поліпшення соціокультурного клімату в населених пунктах Заставнівського району.

  У зв’язку із тривожними подіями на сході України в кожній бібліотеці створені інформаційні куточки «Хроніка АТО: неоголошена війна», де відображаються періодичні новини із зони бойових дій. Третій рік поспіль і читачі, і бібліотечні працівники району беруть участь у Всеукраїнській акції «Бібліотека Українського воїна» – збирають та передають книги в зону АТО (всього передано 152 книги).

  Для підтримки та розвитку читання, підвищення читацької активності, особливо серед дітей та молоді, розкриття інноваційних ідей і впровадження нових форм бібліотечного обслуговування в бібліотеках району проводяться найрізноманітніші заходи, які висвітлюються і на сторінках газет «Голос краю», «Буковина», «Буковинське віче», і на сайтах Заставнівської ЦРБ та ЧОУНБ ім. М.Івасюка.

  Бібліотекарі сільських та районних книгозбірень виступають активними учасниками життя району, співпрацюють із владою, органами місцевого самоврядування, школами, будинками культури, громадськими організаціями. Спільно організовують вечори-зустрічі з ветеранами, учасниками АТО, державні свята, культурно-розважальні програми, вечори, вечорниці, зустрічі, презентації, систематично готують виступи і на сторінках Заставнівського районного радіомовлення як для дорослих, так і для маленьких радіослухачів. Цю роботу бібліотеки Заставнівської ЦБС ведуть постійно, намагаючись стати місцем, де можна спілкуватись і отримувати інформацію, де затишно, як вдома, де підтримають, допоможуть та завжди будуть раді всім.

  А щоб не бути голослівною, наведу приклади деяких найяскравіших заходів:

  Гарна, сучасна бібліотека філіал с.Боянчук з євроремонтом, з пластиковими вікнами, за що щира подяка сільському голові І.В.Найдишу і зав. книгозбірнею Т. Мойсюк (закохана в свою справу), яка нещодавно виступила ще й в ролі режисера, постановника, організатора, представивши односельчанам виставу за твором М.Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки». Головні діючі особи актори – це сільська молодь, віком від 17 до 22 років, усього були задіяні 19 учасників, костюми та декорації шили й готували самостійно. До пізнього вечора в сільській книгозбірні проводили репетиції і за два тижні наполегливої роботи підкорили серця своїх односельчан майстерністю та вправністю втілення в ролі. На прем’єрі сільський будинок культури був переповнений – тому є велике прохання й побажання запросити цих акторів та їхнього режисера і на районну сцену.

  Найщиріші слова вдячності адресуємо і голові села Веренчанка В.Д.Бойчуку за ремонтні роботи та проведення благоустрою біля будинку культури де знаходиться і бібліотека. Господині книгозбірні К.Цюпа, С.Журавець з гордістю приймають семінар працівників Заставнівської ЦБС, та готуються до міжобласного семінару бібліотек Чернівецької та Тернопільської областей.

  Організовують та проводять цікаві свята працівниці Л.Байдюк і Л.Калинюк (смт.Кострижівка), С.Гаврилиця (с.Добринівці), Н.Колодрівська й І.Грушевська (с.Ржавинці) та ін.

   Змістовні заходи проходили і в центральній районній бібліотеці: засідання клубу «Золотий вік», презентації книг Ю.Кушніра «Мелодія слова», С.Панчука «Весняний подих», у Всесвітній день поезії спільно з освітянами району провели велике свято - «І дихають серцем слова», в Міжнародний день рідної мови разом з районним осередком Всеукраїнського товариства «Просвіта» відбулось засідання за круглим столом «Бути українцем – говорити українською мовою» та інші.

   З року в рік гарно працює й  Заставнівська районна бібліотека для дітей, та наголосити нині хочу на проведенні щорічного районного етапу Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України – 2017 року», переможці якого беруть участь в аналогічному обласному конкурсі, а переможці обласного – у Всеукраїнському, який відбувається в м.Львові.

  Не мало схвальних відгуків отримує і краєзнавча кімната «Заставнівська світлиця», де майже кожного місяця презентуються роботи майстрів народно-прикладного мистецтва району. І стає вже гарною традицією в світлиці проводити екскурсії та уроки естетичного виховання для вихованців дошкільних установ міста та учнів шкіл району,  сюди часто приходять і дорослі відвідувачі-читачі.

  А якого резонансу в день Кирила і Мефодія набуло свято писемності та культури – цього дня до нашого славного міста завітали письменники, книговидавці, громадські діячі – брати Віталій та Дмитро Капранови. Актова зала районної ради та райдержадміністрації, де відбувалась зустріч, такого не бачила давно – черга за книгами братів Капранових була чималою, важко з чимось й порівняти.

  З нагоди святкування дня бібліотек працівники Заставнівської ЦБС взяли участь в обласному ярмарку-форумі «Це цікаво місцевій громаді» та отримали диплом в минулому році в номінації «Краща презентація бібліотечних послуг». В нинішньому році честь району в обласному огляді-конкурсах «Бібліотека – перший крок до успіху» та «Мистецька спадщина» захищатимуть працівники бібліотеки-філіалу с.Кадубівці В.Марчук і ЦРБ – пр. бібліограф О.Мартинюк. Віримо, наші колеги потішать нас і цьогорічною перемогою, отримавши  призові місця.

  Вагомим досягненням в літературно-мистецькій скарбниці нинішнього року, за сприянням Заставнівської РДА, стане вихід у світ першого видання книги «Дотик до слова», до якого ввійшли твори понад двох десятків літераторів нашого району. Збір матеріалів літературної спадщини Застанівщини продовжується для виходу і ІІ та ІІІ видань.

  Є й ряд інших досягнень, які заслуговують на увагу і похвалу й стали вагомим внеском у розвиток культурного життя району.

  …Та час не стоїть на місці, диктує нові вимоги й для нас. І професія бібліотекаря на сьогоднішній день не є легкою: успіхи переплітаються з проблемами, якість роботи – з недосконалістю, здобутки - з недоліками, задоволення - з розчаруваннями. Постійно поспішаємо, прагнемо, доводимо...

  Проте відзначення 30-го вересня, в день Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, Всеукраїнського дня бібліотек відволікає бібліотекарів від негараздів і надає нам піднесений настрій та гордість за свою професію.

   У черговий раз це святкування дає змогу відчути визнання ролі бібліотек в житті суспільства, повагу до духовної спадщини.

  Напередодні нашого професійного свята щиро вітаю  всіх-всіх ветеранів бібліотечної справи району і всіх працівників Заставнівської ЦБС, і всіх-всіх наших щирих друзів, читачів, відвідувачів, меценатів із Всеукраїнським днем бібліотек.

  Щиро вітаємо і цьогорічних ювілярів, а саме: Світлану Білоголуб (с.Дорошівці), Валентину Сліворську (с.Прилипче), Світлану Кузик (с.Кулівці), Галину Кінзірську (с.Дорошівці), Марію Костенко (с.Хрещатик), Оксану Маліщук (м.Заставна), Тетяну Рибак (м.Заставна), Галину Спіжавко (м.Заставна), Світлану Гаврилицю (с.Дорошівці), Марію Конет (м.Заставна), Марію Запаранюк (м.Заставна).

  Щиро бажаю усім нам отримувати насолоду від професії, обраної серцем, від усвідомлення користі, яку ми несемо людям, від причетності до великої культурологічної справи, яку активно провадимо.  Мирного неба, творчої наснаги, міцного здоров’я, натхнення, радості, щастя і добра!

 

Л.М. Стасюк

Директор ЦБС

 

Переглядів: 464 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]