Головна » 2013 » Листопад » 7 » ГОЛОДОМОР 1932-1933 рр. УКРАЇНСЬКИЙ ХЛІБ НА ЕКСПОРТ, АБО ЯК НАС МОРИЛИ ГОЛОДОМ (ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА)
17:42
ГОЛОДОМОР 1932-1933 рр. УКРАЇНСЬКИЙ ХЛІБ НА ЕКСПОРТ, АБО ЯК НАС МОРИЛИ ГОЛОДОМ (ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА)
ГОЛОДОМОР 1932-1933 рр.
УКРАЇНСЬКИЙ ХЛІБ НА ЕКСПОРТ, АБО ЯК НАС МОРИЛИ ГОЛОДОМ.

Такої страшної трагедії, яку пережив український народ у 30-х роках ХХ століття, не зазнав, мабуть, жоден народ в історії людства. У світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі.

Як сталося, що без стихії, без засухи, без війни в самому центрі цивілізованої Європи, в Україні, яка незадовго перед цим була житницею континету, небачений голод забрав у могилу мільйони людей?! Що це було?!

Ці питання впродовж десятиліть тривожили світову громадскість. Нині ми знаємо, як це сталося… Нині ми знаємо що це було. Це був більшовицький геноцид! Це була безкровна, людоморська війна тоталітарної системи проти українського народу.

Війна задля того, щоб підірвати коріня волелюбної нації, винищити цілий етнос.

Війна, щоб зруйнувати віковічні основи народної моралі, витруїти в серцях людяність. І натомість посіяти в душах страх, жорстокість, підозрілість і неміч духовну.

Голодомор 1932-1933 р.р. – страшна трагедія історії нашої держави. Голодомор забрав мільйони людей. Невідома навіть точна цифра. Щоб не повторилися такі події, ми повинні знати і пам’ятати про них.

Рано чи пізно, але обов’язково кожна людина і весь народ осмисле своє минуле.

Саме тому пропонуємо Вам ознайомитися із виданнями книг, присвячених цим подіям. Дані книги Ви зможете взяти у своє користування на абонементі та в читальному залі Заставнівської ЦРБ. Це  далеко не всі видання, котрі висвітлюють ті страшні події, в фондах бібліотеки є і багато інших.

Заходьте до нашої бібліотеки!  


Смертю смерть подолали: голодомор в Україні, 1932-1933 [Текст] / [авт. кол.: П. П. Панченко (кер.) та ін. ; упоряд. Ю. В. Авраменко]. – Київ: Україна, 2003. – 348с.



У книзі трагедія голодомору 1932-33рр. висвітлюється як у загальноукраїнському, так і регіональних аспектах. Авторський аналіз органічно доповнюється численними архівними документами, спогадами очевидців страшної трагедії, фотодокументами.  



Український голокост. 1932-1933. Свідчення тих, хто вижив. Упорядник о. Юрій Мицик, протоієрей УПЦ Київського патріархату, професор, доктор історичних наук. 2003р.-296 c.  



У книзі вміщено свідчення тих, хто пережив одну з найжахливі-ших трагедій в історії людства- голодомор-геноцид 1932-1933 pp., спрямований на вигублення українського народу.


Спогади, які збиралися понад 10 років, дають змогу побачити дію страхітливого механізму знищення українського селянства, відновити замовчувані досі сторінки історії рідного краю.  


Український хліб на експорт: 1932—1933 Редактор Микола Іщенко ПП Сергійчук М.І. 2006р. - 432ст.



На основі невідомих документів з колишніх таємних архівів простежено геноцид українського народу в 1932—1933 роках через експорт нашого хліба Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією України. Редколегія: Геннадій Боряк, Роман Круцик, Юліан Куляс, Володимир Лозицький, Наталя Маковська, Володимир Сергійчук, Богдан Федорак, Ігор Юхновський.    



Володимир Сергійчук. Як нас морили голодом. Вид. 3-е, доповнене / Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Центр українознавства. - К.: ПП Сергійчук М. І., 2006. - 392 с

На основі невідомих до недавнього часу документів з колишніх таємних архівів простежено геноцид українського народу у ХХ ст. через штучні голодомори, організовані більшовицькою владою.

Уперше в одному дослідженні мовою документів розповідається про голодомори 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Крім того, подано документи про спробу комуністичної режиму приховати перед світом правду про голод в Україні і розповідається про зусилля українців у діаспорі, які домагалися визнати цю трагедію геноцидом нашого народу і добилися цього від найвідоміших правників західного світу.

Видання розраховане на всіх, хто хоче знати правду про ці страшні сторінки української історії.  

Кульчицький С. Голодомор 1932-1933 рр. як геноцид: труднощі усвідомлення. Серія "Невідома Україна".

"На підставі багатьох документів і свідчень автор встановлює, що Голодомор 1932-1933 рр. в українському селі являв собою результат замаскованої під хлібозаготівлі каральної акції з вилучення у селян всього наявного у них продовольства. В книзі доведено, що Сталін застосував цю терористичну акцію в багатьох регіонах СРСР в ситуації гострої кризи і голоду, які були наслідком здійснюваної Кремлем прискореної "революції згори".

Книга допомагає усвідомити, що терор голодом у поєднанні з репресіями проти безпартійної української інтелігенції та членів КП(б)У мали на меті попередити соціальний і політичний вибух в найбільшій національній республіці.

Це дослідження призначене для української громадськості, яка зацікавлена у міжнародному визнанні Закону України "Про Голодомор 1932–1933 років в Україні", прийнятого Верховною Радою 28 листопада 2006р."

Науково-популярне видання.  

Голодомор 1932-1933 років в Україні. Хроніка. Василь Марочко, Ольга Мовчан. Праця.

Хроніко-документальне видання відтворює факти, події, явища в селах Української СРР 1932-1933 pp. – Голодомору, спричиненого суцільною колективізацією, надмірними хлібозаготівлями, репресіями. Використано опубліковані збірники документів і матеріалів, архівні фонди України та Росії, листування і таємні шифрограми Сталіна, листи селян до партійно-радянської номенклатури, доповідні записки іноземних дипломатів.

Для істориків, педагогів, краєзнавців, студентів – усіх, кому не байдуже трагічне минуле українського народу.    

Національна книга пам'яті жертв голодоморів 1932 - 1933, 1946 - 1947 років в Україні. Чернівецька область [Текст] : статті, спогади, документи, списки жертв голодоморів / Ін-т нац. пам'яті України, Чернівецьке обл. відділення пошуково-видавничого агенства "Книга пам'яті України" ; упор. І. П. Фостій та ін. - Чернівці : Зелена Буковина, 2008. - 1088 с.

Статті, документи і свідчення громадян Чернівецької області про Голодомори в Україні 1932-1933-го та 1946-1947 років, які зібрані в цій книзі, а також списки громадян, померлих з голоду, вперше в історії краю ґрунтовно об'ємно висвітлюють трагічні сторінки в житті українського народу, породжені геноцидною, репресивною, заготівельною і податковою політикою тоталітарного комуністичного режиму. Книга увічнює пам'ять жертв голодоморів.    

Голодомор 1932–1933 років в Україні: документи і матеріали / Упоряд. Р. Я. Пиріг; НАН України. Ін-т історії України. – К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2007. – 1128 с.

У книзі вміщено великий комплекс документів і матеріалів, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки страшної соціо-гуманітарної катастрофи українського народу, інспірованої радянським політичним режимом на початку 1930-х років. Це найповніше тематичне зібрання автентичних джерел з історії українського голодомору. Подано документи Політбюро ЦК ВКП(б) і Політбюро ЦК КП(б)У, РНК СРСР і РНК УСРР, місцевих партійних та радянських органів, установ ДПУ, суду, прокуратури, міліції; листування Й. Сталіна, Л. Кагановича, В. Молотова, С. Косіора, В. Чубаря та інших; численні звернення селян - листи, заяви, скарги, прохання. Публікуються унікальні щоденникові записи очевидців голоду. Вміщено також матеріали зарубіжних дипломатичних представництв, організацій української еміграції, міжнародної громадськості. Розрахована на науковців, політиків, викладачів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться цією трагічною сторінкою нашого історичного минулого.  

Реабілітовані історією.  Чернівецька область. Науково-документальна серія книг. (у дванадцяти томах). / Богушанський Ю.І., Михайлина П.В. - Чернівецьке обласне відділення пошуково-видавничого агентсва «Книга Пам’яті України» 2010. – 831с.

Чернівецьке обласне відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України» випускає у світ Книгу другу із серії науково-документальних книг «Реабілітовані історією. Чернівецька область». В ній опубліковано 7 наукових статей, 14 архівних документів, 10 нарисів про репресованих визначних політичних, громадських та культурних діячів Чернівецької області, 17 спогадів учасників національно-визвольної боротьби та авторських розповідей про репресованих і полеглих у боротьбі за українську волю.

В книзі подано списки розстріляних і репресованих громадян Заставнівського, Кельменецького, Кіцманського та Новоселицького районів. Книга розрахована на науковців, студентів вищих навчальних закладів, учителів та учнів середніх шкіл, письменників, журналістів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться трагічними сторінками нашої недавно минулої історії.


Підготували Завідуюча віділом обслуговування Савчук Л.О. та бібліотекар Інтернет-центру Танасійчук О.М.

Переглядів: 1304 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]