Головна » 2013 » Березень » 24 » ЛІТЕРАТУРНЕ ЗНАЙОМСТВО "МАТЕРИНСЬКА ПІСНЯ НАТАЛІ ЗАБІЛОЇ"
11:30
ЛІТЕРАТУРНЕ ЗНАЙОМСТВО "МАТЕРИНСЬКА ПІСНЯ НАТАЛІ ЗАБІЛОЇ"
МАТЕРИНСЬКА ПІСНЯ НАТАЛІ ЗАБІЛОЇ

Тануть сніги, біжатьструмочки, починається пробиватися перша травичка, розпускаються бруньки, з’являються тендітні  квіти, чути спів пташок… Це настала весна – найкраща пора року, оспівана поетами за свою первозданну красу. Весна приносить із собою не тільки довгоочікуване тепло, вона приносить радість і надію. Серед цього розмаїття 5 березня виповнилося  110 років від дня народження української дитячої поетеси – Наталі Забілої. 

Учні 2-Б класу ЗОШ I-III ступ. разом з бібліотекарем дитячої бібліотеки відділу обслуговування 1-4 класів Ольгою Михайлівною та класним керівником  Вороновою Тетяною Віталіївною  взяли участь у літературному знайомстві «Материнська пісня Наталі Забілої».

В розмові бібліотекар познайомила дітей з цікавими сторінками біографії поетеси. Народилася у дворянській родині з великими мистецькими традиціями. Серед її предків — поет-романтик Віктор Забіла. Дід поетеси — Пармен Забелло — скульптор. Батьки Наталі вчилися в художньому училищі Штігліца.

Дівчинка зростала в атмосфері захоплення художнім словом, музикою, живописом. І це, певна річ, вплинуло на її розвиток, художні смаки. Вона багато читала, зокрема, твори Тараса Шевченка, і вже в дитинстві пробувала писати вірші. 1917 сім'я переїздить до України і оселяється в невеличкому селищі Люботин (нині Харківської області). Батько залишився в Петербурзі, тому старшим дітям довелося працювати, щоб якось вижити…

Видавши 1928 віршоване оповідання для малюків "Про маленьку мавпу", Наталя Забіла твердо стає на шлях творення дитячої літератури. І хоч час від часу у неї виходять книги й для дорослого читача, однак твори для дітей стають її покликанням, її щоденною турботою і з часом приносять їй заслужений успіх і любов мільйонів читачів Український поет Валентин Бичко охарактеризував творчість Наталі Забіли як "материнську пісню, цікаву, барвисту, розумну, клопітку, дбайливу", а в передмові до вибраних творів авторки в 4-х томах (К: "Веселка", 1983) він назвав Наталю Забілу "однією із найвидатніших українських письменниць, що пишуть для дітей".

Під час розмови діти: Нинчук  Марина (2-Б), Говдиш Катя (3-А), Шевчик Іра (3-А), Фрунзе Юля, Троценко Юля (2-Б) зачитали вірші і оповідання Н.Забілої. Після ознайомлення з творчістю поетеси дітям була запропонована літературна гра «Що ми пам’ятаємо про письменницю Н.Забілу?». Було зачитано питання по творчості письменниці, де діти дали змістовні і правильні відповіді. По закінченню бібліотекар провів бібліографічний огляд літератури. Діти з задоволенням взяли прочитати твори Н.Забілої.  Адже на творах Наталі Забілої виросло декілька поколінь українських дітей. Переважна більшість із цих творів не втратили своєї актуальності і по сьогодні. Запрошуємо вас до районної бібліотеки для дітей, де ви можете познайомитися з творами Н.Забілої, а також з творами інших письменників.

Одовійчук О.М. бібліотекар дитячої бібліотеки.






Переглядів: 657 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]