Головна » 2020 » Березень » 5 » В.С. ТУРЕЦЬКОМУ, ЗАСТАВНІВСЬКОМУ ХУДОЖНИКУ, СКУЛЬПТОРУ – 97
16:03
В.С. ТУРЕЦЬКОМУ, ЗАСТАВНІВСЬКОМУ ХУДОЖНИКУ, СКУЛЬПТОРУ – 97

 

 

«ЖИТТЯ КОРОТКЕ – МИСТЕЦТВО НЕСКІНЧЕННЕ»

5 березня минає 97 років з дня народження заставнівського художника, скульптора, графіка, який народився в сім’ї заставнівського господаря середнього достатку Степана та Анастасії Турецьких в 1923 році.

Заставнівчани свято бережуть пам’ять про свого талановитого земляка, «Заслуженого діяча культури», «Заслуженого художника України»:

 

  • Одна із вулиць районного центру носить ім’я Турецького;
  • Є в нашому місті і пам’ятник В.С.Турецькому, біля якого неодноразово відправляється молебень світлій пам’яті земляка;
  • Про життєвий і творчий шлях В.С.Турецького коротко можна почерпнути інформацію з другого випуску літературно-мистецького видання «Заставнівщина в іменах», підготовленого працівниками ЦРБ в 2006 році.

Заставнівчани підтримують зв’язок з талановитими синами Турецького – Іваном та Володимиром, які нині живуть і працюють у Львові. Приємно сьогодні згадати і те, що на центральній площі нашого міста пам’ятник Т.Шевченку – робота рук Володимира Турецького.

Нелегка доля випала В.С.Турецькому, ще з юнацьких літ він сповна надпив із чаші випробувань, якби не талант художника – невідомо, чи вижив би…

Щороку, 5 березня, в приміщенні ЦРБ відбувається захід, присвяченій світлій пам’яті нашого земляка. І нині планувалась не менш цікава зустріч, на яку мали приїхати сини Турецького зі Львова, митці-художники із обласного центру м.Чернівці, просвітяни, вчителі, громадськість та молодь. Але через непередбачувані обставини, даний захід відмінили, який згодом все ж таки плануємо провести.

А на сьогодні в читальному залі розгорнута книжково-ілюстративна виставка « З любов’ю до свого, до рідного, святого», де з книг на виставці можна дізнатись про життєвий та творчий шлях буковинського художника, скульптора, графіка – В.С.Турецького.


 

Переглядів: 277 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]