Головна » 2013 » Травень » 22 » ВЕЛИКДЕНЬ У ДИТЯЧІЙ БІБЛІОТЕЦІ
10:11
ВЕЛИКДЕНЬ У ДИТЯЧІЙ БІБЛІОТЕЦІ
МАСОВИЙ ЗАХІД НАПЕРЕДОДНІ ВЕЛИКОДНЯ

30 квітня в дитячій бібліотеці для дітей, відділ обслуговування1-4 класів,відбулася народознавча година «Великдень святкує уся наша земля»  з учнями 4-б класу школи –гімназії з разом  вчителькою Стасюк Ганною Богданівною. Бібліотекар Одовійчук  Ольга Михайлівна розповіла присутнім, що Великдень - одне з найбільших й найшановніших після Різдва християнських свят. Воно приурочене воскресінню Христа. У давнину Великдень вважався святом бога  сонця Ярила.

Звичай пекти паски та фарбувати яйця виник також дуже давно. З першим променем сонця священик в церкві сповіщає: «Христос воскрес!», а прихожани хором відповідають: «Воістину воскрес!». Під час урочистого обходу храму святять паски, крашанки та різний наїдок. Потім усі розходяться по домівках, щоб сповістити одне одного про велику радість та привітати зі світлим урочистим святом. 

Як і Різдво, Великдень — родинне свято, на нього збиралася вся родина. За традицією, розпочинаючи урочистий сніданок, господар обрізав зі свяченої паски скибочки з трьох боків, приказуючи:

— Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий! Ці окрайці тримали до закінчення свят і потім віддавали худобі. Після святкового сніданку діти носили старшим родичам гостинці і отримували за це ласощі та писанки, якими потім гралися.

До свята готуються заздалегідь — печуть паски, роблять крашанки й писанки.

Жовті, червоні, жовтогарячі кружальця, багатокутні зірки на писанці — зображення Сонця. Хвилі означають воду. Ще зображують листя — дубове або вишневе. Малюють півників, козликів, пташок, рибок, метеликів, бджілок…. Лариса  Василівна Галілей, бібліотекар дитячої бібліотеки, розповіла дітям про таїнство написання писанки, про її символіку, про традиції розписування яєць навесні складено багато легенд.

Ці традиції сягають у глибоку давнину часів до християнства. Одна з таких легенд розповідає…Настала сувора зима. Але деякі птахи ще не встигли полетіти на південь, тому багато з них загинуло на лютому морозі. Люди, які поважали птахів, як Божих створінь, шо приносять весну і тепло після холодної зими, забрали всіх їх додому, відігріли й утримували в домівках упродовж цілої зими. Згодом сонечко почало пригрівати сильніше, наближалася весна. Птахи вилетіли з людських домівок і полетіти вдалину. Але згодом повернулися й усім принесли писанки і весну. З того часу і почали люди розмальовувати писанки.

Чому саме яйце стало одним з найважливіших елементів дохристиянських вірувань наших предків? Яйце — це символ народження, джерело життя. Саме здатність яйця створювати нове на землі стала причиною того, що воно є невід'ємним елементом багатьох стародавніх ритуалів.

Крашанки виникли з крапель крові розіп'ятого Ісуса і сліз його матері Марії.

Одним зі стародавніх і найважливіших символів національного світосприйняття було сонце — символ багатства.

Хрест — символ християнства, символ дня сонцестояння, добування вогню.

Олень — символ, пов'язаний із сонцем: він виносить сонце вранці і забирає увечері. 

Також були поширені зображення «знак безконечника», «знак трикутника». Знак трикутника багатозначний. Заштрихований — означає дощ, ще він означає зоране поле.

Найбільш дивним знаком було зображення Берегині, богині, «Боженьки», що згодом набула форм фантастичній декоративних квітів. Дерево життя символізувало ще й розвиток роду (мати, батько, син)…. Пізніше наші предки вирішили, що чим більше кольорів на писанці, тим більшої магічної сили вона набуває і зможе принести їм кращу долю.

Червоний — символізує собою позитивну символіку й означає радість життя.

Чорний — не завжди означає потойбічне життя. У сполученні з червоним наголошує на тривожній правді життя.

Жовтий колір означає місяць, зорі, врожай.

Голубий — небо, повітря, здоров'я.

Зелений — весну, воскресіння природи.

Багатобарв'я означає сімейне щастя, світ, любов.

Сполучення чорного і білого — свідчення поваги до душ померлих.

Діти зачитали вірші і легенди, розповіли як вони святкують Великдень в своїй сім’ї. А також кожен учень написав свою першу писанку.

На закінчення був проведений бібліографічний огляд літератури в якій розповідається про Великдень, про магію написання писанки.

Запрошуємо всіх до нас, у дитячу бібліотеку, де ви  дізнаєтеся про  нові легенди, розповіді про Великдень і про мальовниче написання писанки.  

Вітаємо всіх з святом . «Христос Воскрес» «Воістину Воскрес» 

Одовійчук О.М. бібліотекар дитячої бібліотеки.


Переглядів: 1454 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]