Головна » 2013 » Жовтень » 16 » ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА, ПРИСВЯЧЕНА ДНЮ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА
14:36
ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА, ПРИСВЯЧЕНА ДНЮ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА
 Згідно з Указом Президента України № 966 „Про День українського козацтва” від 7 серпня 1999 року щорічно 14 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва. До цього дня Заставнівська ЦРБ підготувала книжкову виставку. Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх-давен вважається його покровителькою.  

«Про козаків і козацтво написано багато праць – художніх і наукових, великого і малого формату, про них згадували середньовічні хроніки і літописи, вони оспівані у народних піснях і думах. Згадки про героїчну козацьку добу зберегли для нащадків численні пам’ятки своєрідного національного суспільно-культурного феномена – козацького бароко. Однак пізнання цього явища є невичерпним, як невичерпною є наша історія – складна і неоднозначна».
Академік НАН України В. А. Смолій  

Книжкова виставка містить монографії, історичні, наукові, документальні та бібліографічні нариси, історично-краєзнавчі довідники, а також міфи, факти та коментарі доби козацтва. Також представлені книги, в яких описано побут, традиції, звичаї козацької доби та видання для дітей. Експозиція буде цікавою для науковців, викладачів вузів, студентів та всіх тих, хто цікавиться історією українського козацтва.  

На виставці представлено документи з фондів Заставнівської центральної районної бібліотеки. Для пошуку інших видань презентованої тематики радимо скористатися ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Автор: Тарас Каляндрук
Назва: "Загадки козацьких характерів"
Видавництво: ЛА "Піраміда", Львів
Кількість сторінок: 288
Мова: українська
Опис:

Це друга книга серії Т.Каляндрука про славні бойові подвиги українських "лицарів духу", що були розпочаті у "Таємницях бойових мистецтв України". У книзі висвітлено малодосліджені сторінки української історії, міфології, культури, які по-новому розкривають сутність бойового духу та військового мистецтва українського народу через прадавні традиції військової бойової підготовкита вірування наших предків.

Книга також містить унікальний ілюстративний матеріал, зібраний з найрізноманітніших давніх та сучасних джерел: ілюстрації до давніх видань, фрагменти фресок, графіті та рельєфних зображень, малюнки, світлини тощо. Книга буде цікавою для дослідників історії, культури, військової підготовки, а також для усіх, хто небайдужий до минулого та сучасного рідного краю.

Автор: Скальковський А.О.
Назва: «Історія Нової Січі, або останнього Коша Запорозького»
Видавництво: Дніпропетровськ, "Січ", 2003.
Кількість сторінок: 678 с.
Опис:

Відомий історик, етнограф та публіцист А.О. Скальковський (1808-1898) одним із перших опрацював архівні матеріали з історії Запорізької Січі. Він по суті врятував від повного зникнення неоціненні документи, свідчення колишніх запорожців. Фактаж головним чином стосується Придніпров’я.

У першій частині увага приділена походженню козацтва, формуванню Запорозького низового війська, подано цікаві подробиці про його склад, управління, військову готовність, судочинство, церковний устрій, громадське і домашнє господарство, торгівлю, звичаї.

Друга і третя частини щедріше документовані матеріалами про воєнні походи запорожців, їхні взаємини з поляками, турками, татарами. Висвітлено головні події аж до атакування Січі у червні 1775 року і долю козацтва після падіння Коша на річці Підпільній.

Завершується праця додатками, котрі вміщено в оригіналі.
Українською мовою перекладено вперше через 150 років після виходу в світ першого видання.
Розраховано на масового читача.  

Автор: Антонович В. Б.
Назва: «Коротка історія Козаччини»
Видавництво: Київ, «Україна», 2004
Кількість сторінок: 303 с.
Опис:
 
До видання увійшли дві праці визначного вітчизняного вченого В. Б.Антоновича (1834 - 1908): популярний лекційний курс «Коротка історія Козаччини» та маловідоме наукове дослідження «Останні часи Козаччини на Правобережжі». Спираючись на значний фактичний матеріал, автор доводить, що український народ завжди був демократичною, вільнолюбною спільнотою, що героїчне минуле козацтва - це і є справжня історія нашого краю. Книга ілюстрована, розрахована на широке коло читачів

Автор: Шевчук В. О.
Назва: «Козацька держава як ідея в системі суспільно-політичного мислення XVI-XVIII ст.»
Видавництво: Київ, «Грамота», 2007
Кількість сторінок: 720 с.
Опис:

Книга сучасного українського історика та письменника – це виклад історії однієї з найвизначніших ідей українського державотворення, де автор прагне не лише дослідити ті чи інші явища, а перед усім їх осмислити. Вона містить величезний масив інформації про становлення, розвиток і руйнацію Козацької держави.

Значну увагу приділено міжконфесійному становленню та стосункам українців, широко висвітлено діяльність політичних і військових діячів доби Козацької держави та пізніших часів.

Видання має значну кількість ілюстрацій. Окремим розділом у книзі подано документи до теми.

Для науковців, викладачів і студентів вищих навчальних закладів та всіх, кому небайдужа українська історія XVI-XVIII ст.

Автор: Чухліб Т. В.
Назва: «Гетьмани України-Русі»
Видання: Донецьк, TOB «ВКФ «БАО», 2012
Кількість сторінок: 304 с.
Опис:

Історія нашої держави надзвичайно багата на події та героїв. У цьому виданні змальовано тридцять три історичних портрети найбільш відомих володарів гетьманської булави давньої України-Русі. Читач познайомиться зі сповненими пригод і випробувань біографіями козацьких ватажків, дізнається багато фактів з особистого життя гетьманів, довідається про їхню роль на військовій і політичній арені. Автор спирається у своїй праці на оригінальні архівні документи, враховуючи останні досягнення вітчизняної та зарубіжної історичної науки. 


Автор: А. Кащенко
Назва: «Оповідання про славне військо запорозьке низове»
Видання: Київ, «Веселка» 1992р.
Кількість сторінок: 271 с.
Опис:
 
В оповіданнях українського дореволюційного письменника яскраво відтворені епізоди боротьби українських козаків з ворогами в різні періоди історії України. Чимало сторінок книги присвячено конкретним історичним діячам - Хмельницькому, Сагайдачному, Кривоносу, Сірку та іншим.


Назва: «Історія Українського Козацтва» (нариси у двох томах)
Видання: Видавничий дім "Києво-Могилянська академія", Київ
Кількість сторінок: 800 с. + 724 с.
Опис:

До першого тому увійшли нариси, які охоплюють ґенезу та еволюцію козацтва, його цивілізаційну типологію, систему ціннісних орієнтацій та становлення політичної культури. Окрім того, розглянуто питання соціальної, військової, політичної та державотворчої діяльності українського козацтва від найдавніших часів до кінця XVIII століття.

У другому томі розглянуто етнонаціональні аспекти феномена українського козацтва, козацьке право та судочинство, його православні та геральдичні традиції, специфіку козацького історіописання, сприйняття українського козацтва у західноєвропейському світі. Спеціальні нариси присвячено еволюції козацького стану після ліквідації козацької держави та поглинення України іноетнічними імперськими структурами, відродженню козацтва в сучасній українській державі.

Розраховано на науковців, студентів і викладачів вузів, широкий читацький загал.

Автор: Голобуцький, В.О.
Назва: «Запорозька Січ в останні часи свого існування (1734-1775)»
Видання: Дніпропетровськ, «Січ» 2004.
Кількість сторінок: 421с.
Опис:

Одному з найбільш захоплюючих періодів історії запорозького козацтва, так званої Нової Січі (1734-1775 рр.), присвячена книга відомого українського історика, професора В.О. Голубицького.

Використавши численні архівні матеріали та інші джерела, автор змалював яскраву картину життя та боротьби славнозвісних запорожців.

З великим інтересом читаються сторінки книги, на яких зображено тяжке становище нижчих верств запорозького населення, участь запорозького козацтва в російсько-турецькій війні 1768-1774 рр., в антифеодальній і національно-визвольній боротьбі народів царської Росії, а також епізоди ліквідації царизмом Запорозької Січі у 1775 р.

Автор: Реєнт О.П.

Назва: «Усі гетьмани України: Легенди. Міфи. Біографії» 

Видання: Харьків, «Фоліо», 2008
Кількість сторінок: 415 с.
Опис:

Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Діяти цим гетьманам довелося в найскладніших, найтяжчих, іноді найтрагічніших для України історичних умовах. У книжці надається правдивий і об’єктивний життєпис гетьманів, а також інших найвищих військових керівників українського козацтва.  

Автор: Журавльов Д.В.
Назва: «Усі гетьмани України»
Видання: Харків, «Фоліо», 2011.
Кількість сторінок: 508 с.
Опис:

Гетьман. Слово, яке здатне викликати чимало асоціацій практично у кожного українця. Асоціацій героїчних — «гетьманська слава», іронічних — «до булави треба голови», зрештою, самоіронічних — де «два українці, там три гетьмани»... Слово, буквально просякнуте історією і водночас — якоюсь бадьорою, невмирущою енергетикою. Слово, яке звучить майже як «своє», хоча його походження є неукраїнським і взагалі неслов'янським, не маючи нічого спільного з лунким українським «геть». Так, «гетьмани в золотих жупанах» були не тільки в Україні. Але українською специфікою є те, що саме в Українській козацькій державі гетьман став у силу історичних обставин таким собі квазімонархом, майже незалежним володарем...

У цій книжці здійснена спроба зібрати під однією обкладинкою біографічний матеріал про більш ніж 70 ватажків українського козацтва, котрі, згідно з джерелами чи історичною традицією, носили гетьманський титул або претендували на нього.

Автори: доктор історичних наук Петро Сас (Україна), доктор історичних наук Генуте Кіркене (Литва)
Назва: «Хотинська битва 1621 – битва за Центральну Європу» Науково-популярне видання
Видання: Київ, «Балтія-Друк», 2011.
Кількість сторінок: 216 с.
Опис:

(Гран-прі XIV Всеукраїнського рейтингу "Книжка року” здобуло видання "Хотинська битва 1621 – битва за Центральну Європу”.)
Воєнна удача чи воєнний талант – що переважає на терезах історії? Відчайдушна сміливість чи чітко спланована та детально-розроблена операція – що принесе більший успіх? Європа, перша чверть XVII століття, Хотинська битва 1621 р. – битва двох держав, двох цивілізацій, двох світів…

А ще історична пам’ять про двох полководців, для яких ця битва стала останьою…

Видання присвячено Хотинській війні 1621 року між Османською імперією та Річчю Посполитою - гігантському за тогочасними мірками воєнному конфлікту, у якому взяли участь сотні тисяч вояків.
  • Проведено порівняльний аналіз воєнного потенціалу воюючих сторін, досліджено поле Хотинської битви і перебіг боїв під Хотином.
  • Виконано реконструкцію поля битви з використанням сучасних ІТ-технологій.
  • Багатий ілюстративний матеріал унаочнює живу авторську розповідь.
До кожного розділу книжки подано фотоальбом з сучасними фотографіями пам’яток архітектури з України, Туреччини, Білорусії, Литви та Польщі, які мали відношення до описаних подій чи були пов’язані з історичними постатями:
  • замки і фортеці;
  • палаци і монастирі;
  • костели, мечеті і церкви;
  • ратуші, пам'ятники, усипальні.

Вперше в Україні публікуються:
  • сторінки воєнних щоденників учасників Хотинської битви;
  • рідкісні мініатюри та гравюри з видань ранньомодерної доби;
  • експонати з фондів музейних зібрань Туреччини, Польщі, Литви - гармати і рушниці, шаблі й ятагани, карти і знамена тощо.

Автор: Л.Прибега
Назва: «Замки та фортеці. Альбом»
Видання: Київ, «Мистецтво», 2007.
Кількість сторінок: 352 с.
Опис:  

У лаконічній, концентрованій формі автор у виданні висвітлює основні етапи розвитку фортифікаційного будівництва на теренах української землі. На прикладах відомих і маловідомих пам'яток оборонної архітектури розкриваються їх типологічні, конструктивно-технічні, стилістичні та архітектурно-мистецькі особливості. До кожної пам'ятки подається розгорнутий науково-популярний нарис про історію її будівництва, формування, реконструкції, про видатних особистостей та знаменні події, пов'язані з цією спорудою.

Розповідаючи про залишки давнього оборонного зодчества - замки, фортеці, палаци та укріплені монастирі, автор закликає сучасників шанувати традиції наших предків, зберігати й охороняти пам'ятки фортифікаційного будівництва - свідки славного минулого українського народу. Видання розраховано на архітекторів, мистецтвознавців, краєзнавців та широке коло шанувальників українських старожитностей.

Автор: Литвин В.

Назва: «Ілюстрована історія України»

Видання: Київ «Альтернативи», 2001.

Кількість сторінок: 352 с.
Опис:


У виданні йдеться про основні етапи формування української державності, боротьбу українського народу за свої права, утвердження своєї культури та національної ідентичності, про закономірності й труднощі державотворення наприкінці ХХ ст..

Отже, завітайте в нашу книгозбірню, візьміть в руки книги про козаків, ознайомтеся із історією цих мужніх патріотів та нашої держави.
Переглядів: 921 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]