Головна » 2014 » Серпень » 1 » ВІТРУАЛЬНА ВИСТАВКА ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА
16:03
ВІТРУАЛЬНА ВИСТАВКА ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА

Юрій Адальбертович Федькович
(1834-1888)

Юрій Адальбертович Федькович - визначний український письменник і культурно-освітній діяч національного відродження українців Буковини.

Народився у с.Сторонець-Путилів на Буковині (тепер Путила - районний центр Чернівецької області) в сім'ї управителя поміщицьких маєтків, шляхтича за походженням Адальберта Гординського де Федьковича та Анни, вдови по священику Дашкевичу. Хлопця хрестили за латинським обрядом і дали йому два імені - Осип та Домінік. Пізніше, уже в зрілому віці (1863 р.), він перейшов на православ'я і взяв собі ім'я Юрій, яке стало основним. Початкову освіту здобув приватним способом у домашніх умовах. У 1846-1848 рр. навчався у німецькій нижчій реальній школі в Чернівцях. У 1849-1852 рр. вивчав землемірську та аптекарську справи в Молдавії (Ясси, Нямц). З 1852 до 1863 року служив у австрійській армії, мав чин лейтенанта. У 1859 р. брав участь в австро-італо-французькій війні, у зв'язку з цим перебував у Північній Італії (Трієст, Венеція, Брешчія, Верона, Бергомо). У 1863 р. через хворобу очей залишив військову службу, оселився в рідному селі Сторонці-Путилові. У 1866 р. був обраний війтом (старостою) Сторонця-Путилова. У 1869-1872 рр. працював шкільним інспектором Вижницького повіту на Буковині, у 1872-1873 рр. - редактором популярних книжок у товаристві "Просвіта" у Львові. З 1876 до останніх днів свого життя жив і працював у Чернівцях. З 1885 р. до початку січня 1888 р. редагував першу на Буковині українську газету - "Буковина". Помер 11 січня 1888 р. Похований у Чернівцях.

Ю.Федькович - поет, прозаїк, драматург, публіцист. Перші твори (вірші, оповідання) написав німецькою мовою. Рідною мовою став писати у 1859 р. У 1861 р. (в додатку до брошури А.Кобилянського "Слово на слово до редактора "Слова") опубліковані його перші українські вірші. У 1862 р. вийшла збірка "Поезії Іосифа Федьковича", у 1867-1868 рр. - три випуски "Поезій", у 1877 р. - збірка "Дикі думи". Численні поетичні твори письменника друкувалися у західноукраїнській пресі свого часу ("Вечорниці", "Нива", "Правда", "Буковина" та ін.). Більша частина поетичного доробку Ю.Федьковича стосується жовнірської теми, має виразне антимілітаристське спрямування. У поемі "Лук'ян Кобилиця" поет гостро виступив проти соціального і національного гноблення українського народу, у багатьох віршах висловив любов до України, віру в її кращу долю. Ю.Федькович створив високі зразки інтимної лірики. Він залишив по собі і дві збірки німецькомовних віршів "Gedichte" (1865) та "Am Tscheremusch"(1882). Ю.Федькович - автор низки прозових творів (оповідань з народного гуцульського життя та казок). З драматичних творів письменника найвідомішою є драма "Довбуш". Ю.Федькович перекладав і переспівував твори багатьох письменників світу: Й.-В.Гете, Ф.Шіллера, Г.Гейне, А.Бюргера, братів Грімм, В.Гауфа, Г.-К.Андерсена, В.Шекспіра ("Гамлет", "Макбет"), Р.Готшаля ("Мазепа") та ін. Кращі твори Ю.Федьковича здобули світове визнання, високу оцінку з боку відомих зарубіжних культурних діячів (німця Г.Адама, росіян І.Тургенєва та М.Златовратського, поляка Абгара-Солтана, чехів Ф.Ржегоржа, Яна Махала та К.Кадлєца, шведа А.Єнсена та ін.), перекладено польською, чеською, сербською, російською, німецькою, англійського, румунською, італійською мовами.


Пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку  творів великого поета, котрі ви можете знайти в нашій бібліотеці

 

Книга "Щоби знали руські діти" — Юрій Федькович

Видавництво: Книги – ХХІ

Обкладинка тверда, 304 с., 2004р.

ISBN: 9668653076

Мова: українська

Осип Юрій Федькович – український письменник романтичного напряму, передвісник українського національного відродження Буковини. Народився в родині небагатого шляхтича-службовця Адальберта Федьковича в містечку Сторонці-Путилові на буковинській Гуцульщині. Вчився у Чернівецькій німецькій реальній школі, пізніше працював у Ясах і Нямці в Молдавії; відбував військову службу у Семигороді й 1859 став поручником; тоді ж брав участь у поході до Італії, під час якого написав перший вірш українською мовою (перед тим писав по-німецьки) «Нічліг». По звільненні з військової служби Федькович працював у рідному селі (війтом), був шкільним інспектором Вижницького повіту. Запрошений до Львова, Федькович працював редактором видавництва «Просвіти» і театру «Руська Бесіда». Останні роки провів у Чернівцях, де у був редактором газети «Буковина».

 

Маковей Осип

Життєпис Осипа Юрія Гординського-Федьковича

Видавництво: Чернівці: Золоті литаври

Обкладинка тверда; 432 ст., 2005р.

ISBN: 966-407-000-9; Формат енциклопедичний

Мова: Українська

 

В книзі розповідається про величний і трагічний образ Юрія Федьковича.

 

Федькович, Юрій Твори в 2 томах

Видавництво: К.: Дніпро
Обкладинка: тверда;  889 с.; 1984 р.
Осип Юрій Федькович (псевдоніми: Гуцулневір Юрій Коссован, О. Ф. та ін., 1834-1888) - український письменник романтичного напряму, предвісник українського національного відродження Буковини. До першого тому ввійшло все краще з поетичної спадщини: вірші, поеми, балади, байки та ін. В них відтворено соціально-політичні і економічні відносини в австро-угорській Буковині XIX ст. До другого тому ввійшли повісті, оповідання, казки, байки, драматичні твори, листи. У повістях та оповіданнях (Люба-згуба, Серце не навчити, Сафат Зінич, Опришок та ін.) змальовано гордих, сміливих, сильних духом гуцулів, показано їх життя за часів австро-угорської монархії.
Том 1. Поезії., Том 2. Повісті, оповідання, казки, драматичні твори, листи. Упорядкування передмова і примітки М.Нечиталюка. Художник А.Кравич.

 

Федькович Юрій
Поетичні твори. Драматичні твори. Листи.
Видавництво: Київ, Наукова думка
Обкладинка: тверда, 577 с.; 1985 р.
Серія: Бібліотека української літератури

Він прийшов у літературу з українських Карпат, з Гуцульщини, краю, що одухотворив художнє слово письменника вічноживою народною поезією. 
Поєднавши назавжди свою долю з долею рідного краю, він думками, художньою уявою обіймав усі українські землі, розмежовані у той час кордонами двох монархій — російської та австро-угорської. 
Він перший на Буковині почав писати народною мовою; продовжуючи і розвиваючи традиції Маркіяна Шашкевича, Тараса Шевченка, став основоположником нової української літератури на буковинській землі.


 

Також пропонуємо вашій увазі методично-бібліографічні матеріали до 180-ої річниці від дня народження Юрія Федьковича "Співець Буковинського краю".

Підготувала збірку Процюк Василина Василівна - зав.методичним відділом Заставнівської ЦРБ. Книга видана цього року в студії "Шедевр". Стане чудовим помічником у вашій роботі. В книзі зібрані сценарії, конкурси, вікторини, а також є біографія поета, основні дати його діяльності та життєвого шляху. 

Книга стане в пригоді бібліотекарям, вчителям, викладачам, краєзнавцям.

 


Підготував бібліотекар Інтернет-центру Заставнівської ЦРБ О.Танасійчук

Переглядів: 714 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]