Головна » 2018 » Грудень » 12 » ЗАСІДАННЯ ЗА КРУГЛИМ СТОЛОМ
17:17
ЗАСІДАННЯ ЗА КРУГЛИМ СТОЛОМ

«ПУБЛІЧНА ПОЛІТИКА ТА ЗАЛУЧЕННЯ ГРОМАДЯН ДО ПРОЦЕСІВ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В ОБ'ЄДНАНИХ ГРОМАДАХ »

У рамках програми «U-LEAD з Європою»

   В приміщенні центральної районної бібліотеки відбулось засідання за круглим столом за темою «Публічна політика та залучення громадян до процесів прийняття рішень в об’єднаних громадах», на якому порушувались питання про роботу закладів культури в ОТГ.  

  Ініціаторами проведення зустрічі виступили Чернівецька обласна громадська організація (ЧОГО) «Комітет виборців», яку представляв заступник голови організації Ігор Орестович Баб’юк, Чернівецький центр розвитку місцевого самоврядування (ЧЦРМС) – радник з комунікації Андрій Миколайович Кучуран та ЧОУНБ ім. М.Івасюка – завідуюча науково-методичним відділом Тетяна Василівна Макарейчук.

    В роботі засідання також взяли участь представники  райдержадміністрації, районної ради, Юрковецької ОТГ, Вікнянської ОТГ та Кострижівської ОТГ, працівники культури, журналісти. На превеликий  жаль, ніхто не був представлений від Заставнівської ОТГ.

   Розпочав роботу засідання Ігор Орестович з цікавого запитання, – «Як виглядатиме Україна в 2021 році? Якою, на думку присутніх, вона буде? А що є найбільшим ресурсом в нашій державі, в громаді, в місті чи в селі?». Думки присутніх розділились – одні запевняли, що децентралізація у державі до того часу буде завершеною, інші не погоджувались з цим твердженням. Однозначно, Україна буде успішною, а найбільшим ресурсом в будь-якій державі є люди, творчо обдаровані особистості, працьовиті і дружні громадяни.

   Буде продовжуватись процес об’єднання. На  сьогоднішній день в нашій державі вже зареєстровано 1127 ОТГ, передбачають, що їх має бути в Україні 1400. Ми живемо в складний час, реформуємо все: адміністративно-територіальна, освітня, медична реформи… Але разом з тим, ми живемо у надзвичайно цікавий період, коли в наших руках є можливість вносити зміни на краще.

   В Чернівецькій області вже зареєстровано 330 ОТГ, і коли задають питання: «Якою має бути ОТГ за чисельним складом, адміністративним поділом і ряду інших важливих питань…. – Ігор Орестович відповідає однозначно, – в першу чергу, спроможною!!!».

    Активні люди повинні з’являтись в громадах, маємо шукати виходу з тої чи іншої ситуації, знаходити шляхи розвитку, інвестицій, надходжень. А для того, щоб люди не покидали своїх громад, щоб у них з’являлась віра і впевненість в своїй необхідності, потрібно долучати людей до прийняття рішень, делегувати громадянам певні повноваження, залучати їх до співпраці в громадах.

   Існує 4 рівні такого делегування:

1-й рівень – інформаційний (громадяни самі інформують громадськість з тих чи інших питань. Наприклад: який бюджет їхньої громади, чому не спроможні утримати ту чи іншу структуру);

2-й рівень – консультація  з громадськістю (є кошти, певна сума, на що їх в першу чергу спрямувати);

3-й рівень –  співпраця-партнерство (різні структури виконують певні послуги громади);

4-й рівень – делегування органам самоорганізації населення (за рішення сесії ця структура реєструється, як громадська організація з конкретним фінансуванням і стає підзвітною сільській раді чи ОТГ).

   Групова дискусія зачепила проблеми реорганізації закладів культури та процеси залучення громадян до збереження реорганізованих закладів. Однозначно, і робота  бібліотек, і будинків культури має бути активною, біля них завжди мають бути люди, які користуються послугами цих закладів. Бо якщо в селі немає людей, які б захищали і бібліотеку, і будинок культури, – то такі заклади рано чи пізно будуть закритими. Бібліотека має стати центром культури.

   Ігор Орестович на прикладі інших громад пояснював, як згідно чинного законодавства мають працювати заклади культури в ОТГ. До дискусії долучились:

- І.К. Семенюк – керівник апарату РДА;

- Л.І. Гайдей – головний спеціаліст відділу культури РДА;

- О.В. Цимбалюк – директор РПК;

- Я.М. Котик – Юрковецька ОТГ;

- С.Т. Масловська – депутат обласної ради, голова районної «Просвіти», журналіст;

- О.М. Сухолотюк – директор Кіцманської ЦБС;

- Л.М. Стасюк – директор Заставнівської ЦБС.

   Кожний із виступаючих стривожений станом подій, хвилюється за долю закладів культури та вірить, що спільними зусиллями кожна громада рано чи пізно дійде до спільної мети, до спільної думки, до спільної співпраці.

   Підводячи підсумки зустрічі, робимо такі висновки, що нинішня зустріч є початковою, що ми ще неодноразово будемо зустрічатись в більш ширшому форматі з керівниками ОТГ, та знаходитимемо вірні, правильні шляхи й долатимемо перешкоди для налагодження співпраці.

  Відео та фотосвітлини додаються.


Переглядів: 442 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]