Головна » 2020 » Грудень » 21 » 22 грудня - День Святої Анни
12:42
22 грудня - День Святої Анни

22 грудня - День Святої Анни

22 грудня, православні та греко-католики святкують день зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. Пропонуємо згадати, хто така свята Анна, як відзначають цей день сьогодні та головні традиції й прикмети, пов’язанні з нею.

Його встановлення пов’язане з непорочним зачаттям праведною Анною дочки Марії - Матері Ісуса Христа. Згідно з церковним переказом, який грунтується на апокрифічному Протоєвангелії Якова, Пресвята Діва Марія народилася в Назареті. Батьками Її були праведні Ганна та її чоловік Йоаким, які прожили разом понад 50 років, але не мали дітей. У розпачі Йоаким подався у пустелю і там 40 днів постився, плакав і молився, щоб Бог подарував йому на щастя дитину. Молилася й Ганна. І незабаром явився їй Архангел Гавриїл і сказав, що зачне вона преблагословенну дочку Марію, через Котру буде дароване спасіння усьому світу.

У давнину в народі свято називали «народинами сонця»: це найкоротший день року. Така назва пов’язана з тим, що на це свято припадає зимове сонцестояння, після чого воно «повертає на літо, а зима на мороз».

На Буковині вважали, що з цього дня починається рік. У цей час, як правило, вже встановлювалась зимова дорога, тому говорили: «На Ганьки сідай в санки», «Анна зиму зрушила», «Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня», «Яка Ганна до ніченьки, така зима до весноньки».

За народним віруванням літо зустрічається із зимою двічі на рік: на Стрітеня та в день святої Анни.

         Свято Ганни завершує цикл зимових свят.

         З приводу святкування цього свята працівники Заставнівської ЦРБ оформили книжково-ілюстративну виставку із циклу зимових свят на тему

«22 грудня – День Святої Анни».



 

 

Переглядів: 561 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]