Головна » 2015 » Грудень » 14 » ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА "ЖИВІ ДЖЕРЕЛА НАРОДНОЇ МУДРОСТІ"
14:34
ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА "ЖИВІ ДЖЕРЕЛА НАРОДНОЇ МУДРОСТІ"

"ЖИВІ ДЖЕРЕЛА НАРОДНОЇ МУДРОСТІ"

   Кожна нація, кожен народ має свої свята та звичаї, що вироблялися протягом багатьох століть  і освоєні віками. Для кожного українця очікуваним  та бажаним є святкування Різдвяного циклу, що барвисто відзначається у грудні-січні.

   Із приходом зими В українських селах відзначають десь святої Катерини (7 грудня),Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), Андрія Первозванного (13 грудня). Цікавими є й так звані Миколені святки (зимовий Микола 19 грудня).

   Новий рік, Коляда, Маланка  –  усі перелічені свята входять у новорічний календарно-обрядовий цикл, який здавен шанувався і відзначався українцями, і дійшов до наших днів майже у всій своїй красі. Ці витвори духовної культури українців, вік яких вимірюється тисячами років, продовжують нас захоплювати, дивувати і хвилювати своєю нерозгаданою магічністю.

   Досі ми, ніби хочемо зазирнути у той далекий-предалекий світ і час, в якому починається Україна і ми, українці, і розгадати таємницю власної душі.

  Саме тому, пропонуємо Вашій увазі віртуальну виставку, переглянувши яку дізнаємось чимало цікавого і пізнавального.


Скуратівський В. Т. Український народний календар / В. Т. Скуратівський. – К. : Техніка, 2003. – 384 с.

Ця книга є логічним продовженням уже відомих творів «Берегиня», «Посвіт», «Святвечір», «Русалії» та ін., які набули широкої популярності серед читачів. Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов'язані з ними численні прислів'я й приказки, про зразки завбачень погоди та народні й релігійні свята з конкретним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди.

«Український народний календар» стане в пригоді всім, хто не байдужий до своєї національної культури.


 

Звичаї українського народу у народному календарі / Л. Артюх. — К. : Балтія-Друк , 2012. — 224 с.

Чудове барвисте подарункове видання. Суперобкладинка з вибірковим лакуванням.

23 розділи книжки присвячені святам календарного року українського народу - від Святвечора до дня святого Андрія. Кожен розділ містить етнографічний нарис та докладні рецепти традиційних страв національної кухні (загалом близько 300). Читач познайомиться зі звичаями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом. Кожна господиня матиме можливість урізноманітнити меню своєї родини смачними борщами, ковбасами, варениками та безліччю інших смачних страв, рецепти яких дбайливо зібрані автором по різних регіонах України


Шкода, М. Н. Традиції і свята українського народу / М. Н. Шкода. - Донецьк : БАО, 2007. - 384с.

У нашого народу є таке повір'я: той, хто зрікся батьківського звичаю, карається ганьбою та забуттям. Сьогодні, в епоху розбудови національної держави, украй важливо відновити історичну пам'ять, повернути українців до тих святих начал, що є наріжним каменем національної свідомості. Повернення давніх традицій і впровадження традицій новітніх — один зі шляхів державного поступу.

Книжка розповідає про календарні свята України: державні, церковні, професійні та родинні. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників вітчизняної культури.


 

Українці : Свята. Традиції. Звичаї / уклад. І. Коверець. - Донецьк : Альфа-Прес, 2004. - 304 с.
У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв та пов'язаних з ними атрибутики й символіки.

 

 

 

 


Українське різдво на Мараморощині / упоряд. У45 Бевка О. - К. : Етнос, 2008. - 384 с.
У збірнику подано фольклорні твори українського населення Мараморощини (Румунія), зокрема колядки, віншування, побажання – архаїчний та усталений вид народної творчості, яка ще побутує в марамороському етноареалі, де живуть українці.

А більш повніше і обширніше знайомство з друкованими виданнями Новогрічно-Різдвяної тематики Ви зможете отримати, завітавши до читального залу Заставнівської ЦРБ.

 

 


Українське народознавчтво: Навч. посіб. / За ред. С.Павлюка. - 2-ге вид., перероб. і доп. - К. : Знання, 2004. - 507 с.

Навчальний посібник — колективна праця, що містить відомості про формування й розвиток української нації, етнічну територію та етнографічне районування, багатовіковий досвід і традиції духовної та матеріальної культури українського народу.

Для учнів старших класів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, вчителів, абітурієнтів, студентів та викладачів вищих навчальних закладів. Книга буде корисною всім, кого цікавлять історія і особливості української культури.

 

 


Українські традиції і звичаї: Для дітей середнього віку / Авт. - упорядники В.М. Скляренко, А.С.Шуклінова, В.В.Сядро. - Харків: Фоліо, 2006. - 318 с.

Народні традиції та звичаї завжди були духовною основою життя українців. Вони формувалися протягом багатьох століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення. Нині народні традиції та звичаї стали одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності. І кожен з нас є спадкоємцем цього великого скарбу, продовжувачем традицій народної культури. В чому вони полягають, де їхні витоки Як вони формувалися та змінювалися у різні часи на теренах нашої країни — на всі ці запитання ви знайдете відповідь у нашому виданні.
 

   Якщо ми хочемо зрозуміти світ і себе в ньому, ми повинні знати, як його розуміли до нас...

   Кожен українець має бути обізнаний з історією свого народу, мусить знати, як жили наші діди і прадіди, за що вони боролися, і як нам будувати собі ліпшу долю.

Переглядів: 612 | Додав: sashadjua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]