Головна » 2020 » Грудень » 18 » 19 грудня – Святого Миколая
11:32
19 грудня – Святого Миколая

19 грудня – Святого Миколая

    Святий Миколай чудотворець - єпископ міста Мира (нині – Туреччина), уславлений своїми чудесами та доброчинністю. Він захищає воїнів, мореплавців, торгівців, подорожніх та землеробів, а ще він є покровителем студентів та дітей.

    Дітям він щороку приносить подарунки. Це улюблений святий українців – не тільки дітей, а й дорослих.

    Ушанування Миколая, як і багатьох інших християнських святих, коренями сягає ще язичницьких часів. Науковці твердять, що в образі Миколи ми бачимо відображення стародавнього бога Велеса – покровителя худоби і звірів - «господаря дощового моря». Тому в народі Миколу називають «мокрим», або «морським», і вважають, що він особливо заступається за мореплавців та рибалок. Він таки – Микола Добрий, другий після Бога заступник людей, що його вшановують двічі на рік – 19 грудня та 22 травня.

    У місті Мира (нині Демре у Туреччині) на подвір’ї церкви, у якій колись служив цей святий, встановлено пам’ятник, де його зображено обступленим дітьми. Святий Микола став праобразом Санта-Клауса та Діда Мороза.

    Головною традицією в Україні є звичай обдаровувати дітей у ніч на Миколая. Адже Святий – опікун молодят та виховник дітей. На Миколая особливо опікуються сиротами та знедоленими дітьми, дарують їм подарунки, зокрема – спеціальне печиво «миколайчики». Від Миколи починають готуватися до Різдва: роблять колядницьку торбу, зірку, плетуть дідуха, солом’яних павуків, вивчають колядки.

    Працівники районної книгозбірні підготували книжково-ілюстративну виставку, присвячену тематиці цього свята, про звичаї та традиції цього свята, де ви зможете почерпнути для себе більше цікавої інформації.

    Ми щиро вітаємо вас з цим святом, а особливо – тих, хто названий ім’ям цього Святого.

 

З Днем Святого Миколая

Від душі ми вас вітаєм,

Миру, радості, достатку

Всій родині побажаєм.

 

Принесе хай Миколайчик

Торбу вам велику щастя,

І прожене хай із дому

Всі проблеми та напасті.


Переглядів: 582 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]