Головна » 2015 » Вересень » 29 » 30 ВЕРЕСНЯ - ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК
10:43
30 ВЕРЕСНЯ - ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК

 ЦІННІСТЬ БІБЛІОТЕК В НИНІШНІХ УМОВАХ

   Бібліотека… Що таке бібліотека в нинішніх умовах кризи?.. Яку місію вона  виконує?.. І взагалі – чи потрібні вони нині???

   Криза в українському суспільстві зачепила усі, без винятку, сфери суспільного життя і торкнулося кожного громадянина і мешканця нашої держави.

   На разі ми відчуваємо характерні ознаки економічної, соціальної, організаційної, психологічної кризи, що підсилюються веденням військових дій на території нашої держави та інформаційною війною.

   Кожен історичний період розвитку держави відповідним чином позначається і на пріоритетах діяльності бібліотек, як важливих суспільних інституцій. Нині бібліотекарі та бібліотечні заклади  приймають виклики, породжені кризою, та спільно з громадою ведуть пошук рішень для подолання існуючих проблем і загроз. Це і спонукало президію Української бібліотечної асоціації (УБА) 7 липня 2015 року ухвалити Маніфест УБА «Бібліотеки в умовах кризи», де представлено бачення місії та ролі бібліотек, їхньої значущості для українського суспільства, яке на разі долає кризові явища та впроваджує реформи.

   Адже, бібліотека нині – центр громади. Вона створює умови для формування активних громадян, консолідує та розвиває місцеву громаду.

   Бібліотека відкрита і доступна для всіх. Це комфортний  безкоштовний простір для спільної роботи і творчості.

   Бібліотека створює гармонійний комунікаційний простір для суспільної взаємодії на державному, регіональному та місцевому рівнях. Це майданчик соціального діалогу представників влади та громади.

   Бібліотека сприяє взаєморозумінню представників різних конфесій, різних поколінь, що формує толерантність.

   Бібліотека – це територія єдності, на якій долаються стереотипи і зближуються світоглядні позиції, згуртовується громада, розбудовується нація.

   Бібліотека сприяє розвитку поваги до рідної мови, зберігає і популяризує культурно-історичну спадщину регіону, місцевої громади, як основу національно-патріотичного розвитку особистості.

   Цінністю бібліотеки є її індивідуальний підхід  до користувача, увага до соціально-вразливих категорій населення. Бібліотека – територія безпеки, психологічного та фізичного комфорту.

   Бібліотека сприяє формальній і неформальній освіті впродовж життя, самоосвіті та саморозвитку, адже людина, яка читає – творить державу і націю, стає професіоналом.

   Дені Дідро сказав: «Людина, яка перестає читати – перестає існувати».

   Розвинені країни, такі як Франція, Німеччина, Японія, починаючи з 80-х років минулого століття почали створювати програми для підтримки читання. Там тримають руку на пульсі інтелектуального здоров’я нації. Оскільки нація, яка не читає, втрачає енергію розвитку, не прогресує і зникає. Начитана людина – креативна, вона створює нові змісти, рухає суспільством. Лідери серед країн  сучасного світу – Скандинавія, Південна Корея, Китай – лідери і в розвитку дитячої особистості. У Німеччині батьки, коли забирають немовля із пологового будинку, отримують рецепт, які книжки потрібно читати малюку. Дитина підростає – і «підростають» рекомендації.

   Наша держава нині переживає нелегкі часи: ми живемо в найбільш драматичний, але разом з тим і в дуже знаменний для нашої України час. На наших очах твориться історія. І ми впевнені, що завдяки нашим спільним діям, як активних громадян, ініціативам бібліотек у партнерстві з владою і громадою наша держава подолає кризу, використає усі можливості для впровадження структурних реформ в Україні, створить необхідні умови для сталого розвитку українського суспільства та підвищення якості життя.

   Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, який відзначатимемо 30 вересня – в день Святих Мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, щиро вітаю своїх колег – працівників Заставнівської ЦБС, усіх читачів, користувачів, книголюбів, спонсорів, меценатів, шанувальників, прихильників з цим святковим днем. Всім, всім, всім щиро бажаю миру і сонячного неба в державі, злагоди і любові в родині, добрих здобутків і щедрих врожаїв на ниві духовності. 

   Нехай Всевишній береже нашу долю!

   Директор ЦБС                                                             Л.Стасюк

            

 

ЗАВІТАЙТЕ ДО ЗАСТАВНІВСЬКОЇ СВІТЛИЦІ

   Сьогодні бібліотеки – це  не тільки своєрідні інформаційні центри, а й центри розвитку інтелектуальних та творчих здібностей, центри спілкування та дозвілля.

   Саме тому в 2011 році виникла ідея відкрити при Заставнівській центральній бібліотеці краєзнавчу кімнату «Заставнівська світлиця». Тут гостинно зустрічають всіх, хто любить народне мистецтво,  хто цікавиться історією краю,  його талановитими людьми.

   У народі кажуть, що багатий той, хто не тільки береже, шанує, цінує, а й примножує свою культуру, старожитності, традиції.

   Віднайти цінні перлини народного мистецтва краю, популяризувати його серед населення, знайомитись з цікавими талановитими людьми – це стало метою краєзнавчої «Заставнівської світлиці».

   Нема в людини місця дорожчого, ніж те, де вона народилася, землі, на якій зросла… Щоби по-справжньому любити рідний край, його слід добре знати, вивчати його історію, культуру. Саме тому, краєзнавча робота посідає важливе місце в діяльності кожної бібліотеки.

   Впродовж 2015 року в «Заставнівської світлиці» було представлено персональні виставки вишивальниці Олени Кройтор (с.Задубрівка), майстрині художнього жанру Мар’яни Хитик (с.Рудка), яка є лауреатом обласної мистецької премії ім. М. Івасюка.

              

    Користувачі бібліотеки з захопленням розглядали  виставку фото світлин педагога, лауреата обласної освітянської премії ім. О.Поповича – Юрія Кушніра, захопленням якого є фотографія.

               

 Цікавим та пізнавальним був майстер-клас  Галини  Якимик по виготовленню ляльки-мотанки. 

           

    Продовжує діяти творча акція «Моє село – моя святиня», завдяки сільським бібліотечним працівникам,  в якій мають змогу взяти участь всі громади району. На сьогоднішній день діє виставка   вишивальниць села Погорілівка.

   Популяризація краєзнавчої літератури, екскурсії, творчі галереї, зустрічі, бесіди, консультації, діалоги, майстер-класи, творчі акції, проведення інноваційних форм бібліотечної роботи дають змогу краще пізнати історію рідного краю, мистецтво краси талановитих людей.

   Завдяки роботі краєзнавчої «Заставнівської світлиці» всі користувачі Заставнівської бібліотеки мають змогу доторкнутися серцем і душею до прекрасного і вічного.

 

Переглядів: 467 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]