Головна » 2016 » Жовтень » 4 » 30 ВЕРЕСНЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК
11:05
30 ВЕРЕСНЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК

Віват, бібліотеко!

   Одним із ключових показників успішного розвитку держави на світовому ринку є рівень культури та освіти кожного громадянина. Головною ознакою, що визначає цей рівень, завжди було і залишається читання, яке можна розглядати як ключ до інформації.

    Останнім часом ми проголошуємо, що саме через книгу людина залучається до національної і світової культури, що сучасні публічні бібліотеки є інформаційними та соціокультурними центрами у своєму регіоні і це відповідає вимогам суспільства.

  Просвітницька, інформаційна і соціальна функції бібліотек Заставнівської централізованої бібліотечної системи реалізується через мережу, яка об’єднує 2 районні, 1 селищну та 34 сільських філії. Роботу забезпечують 53 працівників, з них – з вищою освітою – 14, з базовою вищою – 38.

   Бібліотеки системи намагаються органічно поєднувати традиційні форми обслуговування користувачів з інноваційними, розглядаючи бібліотеку, як місце «зустрічі» знань та інформації, бажають стати блищими і потрібними для своєї громади.

   Участь у проектах Посольства США в Україні та програмі «Бібліоміст» спільно з органами районної державної адміністрації сприяли створенню інформаційних центрів у районній бібліотеці та 4 сільських філіях, а саме сіл Веренчанка, Дорошівці, Кадубівці, Шубранець. Обладнання інтернет центрів у даних бібліотеках діє безкоштовно для всіх відвідувачів бібліотеки і стало доступним для малозабезпечених верств населення – молоді, студентів, безробітних, багатодітних сімей, ветеранів праці.

   Компютерні технології в бібліотеках сприяли і підписанню угоди про співпрацю даних книгозбірень з Управлінням пенсійного фонду України Заставнівського району, та Чернівецької області, де спеціалісти  через веб-спілкування надають потрібні роз’яснення – консультації жителям сільської місцевості, що стало надзвичайно вигідно і зручно.

Користується попитом і веб-сайт центральної районної бібліотеки.

Виконуючи Указ Президента «Про стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки» традиційно проводяться національно-патріотичні заходи, акції, зустрічі, семінари. Систематично проводять культурно-просвітницькі заходи до ювілейних дат письменників, державних свят, бібліотекарі активно доносять до місцевої громади матеріали про багату історію краю, скарби народної культури. Цьому сприяють створені при бібліотеках  ЦБС музейні кімнати, кутки, світлиці (м.Заставна, сіл Кадубівці, Бабин, Погорилівка, Брідок, Веренчанка, Ржавинці).

Значну роль відіграє популяризація творчості буковинських митців, відкриваються нові імена. Славлять Заставнівщину М.Черешнюк, Ю.Кушнір, В.Довгий, В.Бабух, І.Козак, З.Гончарова, молода поетеса Л.Бойчук та інші.

Поєднання традиційних та інноваційних методів роботи сприяють тому, що поступово бібліотеки перетворюються на сучасні культурні, освітні, інформаційні, краєзнавчі та дозвіллєві центри. І тішить коли це розуміє громада й повертається обличчям до бібліотек так – як це відбулось в с.Боянчук. За сприяння сільського голови І.В. Найдиша та депутатського корпусу виділені кошти на які проведено капітальний ремонт сільської книгозбірні, яка на сьогоднішній день майже відповідає європейським стандартам.

Бібліотеки Заставнівщини, як і численна когорта бібліотек України, чекає нових, по-справжньому загальнодержавних заходів, щодо подальшого розвитку справи, якою вони займаються на благо процвітання культури освіти та науки української нації. На їх утримання в бюджеті немає достатньо коштів. Повільно реалізується загальнодержавна програма «Українська книга».

Та вірю – бібліотеки з їхньою багатовіковою історією, завжди були, є і будуть для людей уособленням храму мудрості, хранителями історичної пам’яті.

На передодні професійного свята щиросердечно вітаю Вас – дорогі колеги, бібліопанянки, - із Всеукраїнським днем бібліотек. Віват, бібліотеко!

Щиро зичу Вам, дорогі бібліотекарі, мирного неба, родинного благополуччя, міцного-міцного здоров’я, невичерпних сил та наснаги, професійного розвитку заради процвітання нашого краю, рідної України, добробуту всього українського народу.

Зі святом Вас!!!

 

                                      В.В. Барабащук – начальник відділу культури Заставнівської РДА

Переглядів: 295 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]