Головна » 2017 » Квітень » 24 » ДО 110 РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ІРИНИ ВІЛЬДЕ
15:15
ДО 110 РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ІРИНИ ВІЛЬДЕ

Яскрава постать Буковини

    Буковина – край лісів і полів, широких долин і величних гір, грайливих потоків і річок, широко плинного Пруту і бурхливого Черемошу – оспіваних в піснях, опоетизованих у легендах і переказах.

   «У моїй стороні під цю пору колишуться на крутих польових доріжках… навантажені хлібом вози. По досвітках скриплять колодязі, а вечорами линуть сині димочки до неба, яс сама молитва. В моїй стороні… але ви цього не знаєте.

   В моїй стороні осінь ступає в червоних сап’янцях, заквітчана у соняшники і китиці винограду, підхмелена на весіллях, розспівана на клаках… але ви цього не бачите…

   На моїй стороні вечірні тумани заступають хороводи русалок, і зорі так близько над землею що можна говорити до них і чути їх мову.

     В моїй стороні… але ви цього не чуєте…».

   Так писала в 1936 році про свою батьківщину Ірина Вільде, Українська письменниця. Життя і творчість її нерозривно пов’язані з Буковиною. Тут вона народилася, тут пройшли її дитячі роки й рання юність. Письменниця завжди з ніжною любов’ю згадувала про наш мальовничий край.

  Ірина Дмитрівна Вільде (Дарина Дмитрівна Полотнюк) народилася 5 травня 1907 року в місті Чернівці у сім’ї народного вчителя і письменника Д.Макогона. Навчалася 1928-1933р.р. у Львівському університеті. Працювала Літературним співробітником журналу «Жіноча доля» у м. Коломиї, згодом - спецкором газети «Правда України». Обиралась депутатом Верховної Ради Української РСР 2-го скликання (1947р.). Нагороджена орденами Трудового Червоного Прапора і «Знаком Пошани». Очолювала Львівську організацію СПУ. Ірина Вільде найпершою серед буковинців була удостоєна Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Друкувалась з 1930 р. (новела «Повість життя», пізніші назва «Поема життя»). Збірки новел «Химерне серце», повість «Метелики на шпильках», «Б’є восьма» (1936), «Повнолітні діти» (1939р.), «Історія одного життя», «Наші батьки розійшлися» (1946р.), «Стежками життя», «Яблуні зацвіли вдруге» (949р.).

  «Ім’я моїй батьківщині - Буковина», - так визначила своє родове коріння в творі «Моїй Буковині» (1936р.) Ірина Вільде. З особливою теплотою вона ставилась до с.Веренчанка, яку увіковічнила в творах «Повнолітні діти», «Сестри Річинські».

   Нам хочеться збагнути секрети майстерності Ірини Вільде, а вона на наші роздуми коротко відповідає однією із мініатюр: «Секрет майстерності полягає в тому, що секрету немає. Є просто талант.»

   Твори буковинської письменниці є у фондах сільських та районної бібліотек. До дня вшанування пам’яті, з нагоди 110 річниці від дня народження, у бібліотеках будуть широко популяризуватися твори письменниці та література, яка висвітлює її життєвий та творчий шлях, проведенням бібліографічних оглядів, літературних годин, переглядів літератури.

  Запрошуємо до книгозбірень району для ознайомлення з творчістю Ірини Вільде.

Переглядів: 534 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]