Головна » 2013 » Липень » 31 » І СОНЦЕ ДАВАЛО НАСНАГУ ЇЙ...
15:42
І СОНЦЕ ДАВАЛО НАСНАГУ ЇЙ...
І СОНЦЕ ДАВАЛО НАСНАГУ ЇЙ...
(До 100-річчя від дня смерті Лесі Українки, яке припадає на 1 серпня 2013 року)  
Чи думала Леся Українка влітку 1911-го року, дописуючи у Грузії свою глибоко-національну драму «Лісова пісня», що словами Мавки – «Я буду вічно жити! Я маю в серці те, що не вмирає» - напророчить собі безсмертя? Хто зна?..

Але проте, що робить людину безсмертною безмежна любов до рідної землі, знала. Тому і рвалась її душа із хворого, тлінного тіла, з чужої землі до України, до Поліських лісів, до казкового озера її дитинства, що напували її не тільки цілющими джерелами, а й збагачували духовно. І виповідала цю любов поетичними та прозовими творами і цим здобула безсмертя.

Про Лесю Українку так багато писано, так багато сказано, з усюди вона постає такою могутньою, незламною. І все так… Але й не зовсім… Бо вона не тільки Незгасний Вогонь, не лише Криця… але й Людина!  Людина – та все ж – Зоря! Зоря – Леся Українка.

Тому вшановуючи пам’ять Лесі Українки, враховуючи вагомий внесок поетеси у розвиток української літератури Верховна Рада України прийняла Постанову «Про вшанування пам’яті Лесі Українки у зв’язку зі 100-річчям від дня її смерті» на державному рівні.

У всіх бібліотеках району представлено книжково-ілюстративні виставки, тематичні полички про життєвий та творчий шлях Лесі Українки та її твори: «Слово твоє невмируще в віках», «Княгиня української поезії», «Я маю в серці те, що не вмирає», «Зоря – Леся Українка», «Шляхами долі Лесі Українки» та інші.

Всі наші сльози тугою палкою
Спадуть на серце – серце запалає…
Нехай палає, не дає спокою,
Поки душа терпіти силу має.  

Як же ж повстане – їй не буде впину,
Заснути знов, як перш, вона не зможе.
Вона боротись буде до загину:
Або загине, або – переможе!  

Поезія Лесі Українки надає мудрості, сили, натхнення – тому й не втрачає своєї актуальності. Її твори читаються й перечитуються по сьогоднішні дні, які є у фондах централізованої бібліотечної системи нашого району.




Переглядів: 499 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]