Головна » 2017 » Лютий » 24 » НАШІ ОБЕРЕГИ
15:10
НАШІ ОБЕРЕГИ

 

Кожна людина – майстер

Українці – талановитий народ. Кожна людина – майстер, творець. Не здібних людей взагалі немає, у кожного з нас живе потяг до прекрасного. Адже краса нікого не залишає байдужим, вона творить з людиною дива. Гадаю, що кожен із нас приходить у світ з місією «творити», тобто вкладати свої здібності, можливості, хист у якусь справу. В кожній людині закладено це велике призначення. Інша справа, що не кожен здатен повністю реалізувати цей щедрий дарунок долі, обділяючи себе і навіть суспільство.

Не знаю, що саме є тим важливим поштовхом, щоб талант людини запалав яскравою зіркою, прикрасивши життя. Але мені здається, що кожен, відчувши в собі творчі здібності, повинен захотіти подарувати їх людям, повинен зрозуміти, що йому надана виняткова властивість радувати оточуючих творами своєї душі та хисту.

… Нещодавно, я несподівано познайомилась із творчістю головного спеціаліста відділу культури Заставнівської РДА у справах релігії та туризму Олександра Захаровича Козарійчука.

Його творчість, його захоплення – це воскові фігурні свічки, виготовлені власноруч.

Здавна у словян свічка була символом вогню, сонця, долі, тепла і любові до Бога. Особливе значення вона має і сьогодні, символізуючи домашнє вогнище, людське життя, молитву до Творця.

По особливому, із натхненням та душевним теплом, ставиться до свічок і Олександр Захарович, який розпочав займатись їх виготовленням. Це захоплення надає йому неабиякої втіхи та наснаги. Під час роботи, - ділиться пан Олександр, - він поринає у власний світ, дістаючи із глибин своєї душі найгарніше, що там таїться, а потім втілює прекрасне в реальність.

Кожна робота Олександра Захаровича – особлива, бо жодна не схожа на попередню. Вони унікальні та неповторні – тут і ангели різних розмірів і форм, тут і дивовижні фігури витончено оздоблені. Не одразу й розумієш, що тримаєш у руках свічку. Хіба людські руки здатні створити таку красу?

  • Це моя душевна втіха, заспокоєння, - ділиться Олександр Захарович. Під час роботи отримую море задоволення. Вона мене заспокоює, надихає, умиротворяє . Розпочав із пошуку фігур, закупки силікону для виготовлення форм. Дуже клопіткий сам процес виготовлення форми, а саме важче – вибрати сторону фігури, з якої розрізаю силіконову форму, щоб фігура не розвалилась, коли її заливати воском, а зберігала всі свої форми. Це робота і художника, і майстра, і ювеліра: кожен завиток створюється з любов’ю, натхненням та бажанням подарувати свято. Потім їде установка гніту, заливання воску. Постійно слід слідкувати, щоб у віск не потрапили повітряні бульбашки – бо тоді втрачаються форми, елементи фігури. Найважче працювати з маленькими фігурками… Та воно того варте! Найприємніша мить – народження фігури свічки і запах воску, - говорить співрозмовник.

Ось такий він, ще один майстер-самородок нашого краю. Роботи О.З. Козарійчука представлені в краєзнавчій кімнаті «Заставнівської світлиці» центральної районної бібліотеки і будуть презентуватись тут протягом цілого місяця.

Тож, якщо Вас зацікавила наша розповідь – знайомлення – ласкаво просимо, поспішіть до нас!

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 437 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]