Головна » 2016 » Листопад » 29 » ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИЖКИ "БУКОВИНСЬКІ ВІЗЕРУНКИ"
11:46
ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИЖКИ "БУКОВИНСЬКІ ВІЗЕРУНКИ"

            «Буковинські візерунки» від Іллі Гайдея

 

    Ілля Гайдей – сподвижник у царині музики, людина щедрої душі, яка любить велику Україну, славну Буковину і особливо свій рідний край. Саме його пісенний фольклор, культуру, традиції часто відтворює музикант, диригент, самодіяльний композитор Ілля Васильович Гайдей. Все, за що береться наш славний краянин, талановитий митець, іде від його серця.

   Як кажуть, що українці співають цілий рік і цілий вік. І це дійсно так! Адже пісня – це душа нашого народу, наша історія. А яку владну силу таїть вона в собі! Минають віки, змінюються суспільні устрої, потрясають світ нищівні війни і голодомори, на зміну одним поколінням приходять інші – у кожного свої смаки, свої вподобання. А пісня залишається, через усі злигодні й поневіряння проносить вона свій первісний дар, свою нев’янучу молодість. Пісні, які склав народ, передаються із уст в уста – називаються народними. Вони прекрасні і дуже різноманітні.

    Невеличку часточку народних пісень нашого краю зібрав й Ілля Васильович, зібрав, розписав ноти для них, які лягли в основу його пісенного збірника з поетичною назвою «Буковинські візерунки».

   Упорядкований пісенний збірник «Буковинські візерунки», як зазначає сам автор, - це обробка буковинських народних пісень та власних творів. До збірки увійшли твори чоловічого народного Товтрівського хору та композиції зразкового ансамблю пісні і танцю «Червона калина». Всього – 43 композиції, це такі як: «Миколайко», «На Йорданських водах», «Тихий вечір», «Маланка», «На Великдень,  на соломі», «Ой сербане, сербаночку», «Пранник», «Коло млина» та інші.

    Біль серця, туга митця – патріота нуртує душу, коли читаєш власний твір Іллі Васильовича «Ой, не плачте моя мамко» .

«… Ой в Києві на Майдані Вкраїна повстала,

Ой пішов я на схід, мамко, там куля спіткала…»

   Варта зазначити, що тематика збірника досить розмаїта, адже на народних піснях виховується не одне покоління і тому це видання стає досить цінним в літературно – мистецькій скарбниці Заставнівщини.

  Пісенний збірник «Буковинські візерунки» - це перша ластівка Іллі Васильовича Гайдея, який вийшов в світ в нинішньому році в гарній кольоровій палітурці. Він невеликий за обсягом (101 ст.), але насичений магією мудрої народної пісні, авторського слова, мелодійністю кожного твору, а ще… А ще любов’ю, щирістю і світлою вірою в щасливе майбутнє рідного краю, нашої держави.

    Щире спасибі пану Іллі за подарований пісенний збірник. Творчих ужинків на широкій пісенно – поетичній, мистецькій ниві Вам, дорогий маестро!

 

Директор Заставнівської ЦБС                        Л. Стасюк   

Переглядів: 565 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]