Головна » 2018 » Березень » 28 » ПРЕЗЕНТАЦІЯ НОВОЇ ЗБІРКИ
14:30
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НОВОЇ ЗБІРКИ

Дотик до слова

Земля кружляє у космічнім вальсі,

Вітри галактик – вічні скрипалі.

Гармонія крізь тугу дисонансів

Проносить ритми танців по землі.

Л.Костенко

Творчість… Поезія… Проза…

  У творчої людини є велике щастя – це народження нового твору: вірша, поеми, оповідання чи маленької мініатюри. Тоді прискорено б’ється серце, душу переповнюють незвичні хвилювання, зникає весь світ і думки шикуються у ритмі строфи.

  …Звідки воно береться? Хто їх надиктовує? Як дізнатись?.. Це одна з найбільших таємниць людської свідомості. З упевненістю можна сказати, що нічого вищого за щастя творення для справжнього поета чи прозаїка немає, як і для митця в будь-якій іншій творчій царині.

   А чи твориться на Заставнівщині якісна проза – поезія?

   Звісно, що так! І неабияким доказом цього є щойно народжена літературно-поетична збірка «Дотик до слова», що побачила світ у Чернівецькому видавництві «Дук Арт», 2017 року.

   «Дотик до слова» - це двадцять двоє авторів, як початківців так і досвідчених митців району, зібраних під однією обкладинкою.

  Збірник вийшов у серії «Літературна скарбничка Заставнівщини», яку ініціювала творча інтелігенція району на одній із літературно-поетичних зустрічей в приміщенні центральної районної бібліотеки з нагоди Міжнародного дня поезії.

  А коли цю ж саму ідею запропонував і голова Заставнівської РДА Ю.В.Кітар, - залучившись його підтримкою та допомогою, взялись за непросту справу.

  Об’єднати наших іменитих авторів під одним «дахом» із творчою молоддю взялися і працівники ЦРБ, і наші митці – Степан Панчук і Юрій Кушнір.

  У 2016 році на сторінках «Голосу краю» двічі друкували оголошення про наш проект й закликали авторів приносити твори до книгозбірні: - нести між люди українське слово, українську культуру, показати наскільки багатий талантами наш край. Хоча Буковина, тай Україна в цілому, ніколи не була бідною на яскраві творчі особистості. Ще Пантелеймон Куліш в позаминулому столітті вигукував: «Скільки у нас того добра і ніхто йому ціни не знає».

  Так важко не просто помітити, підтримати наші таланти, а й оцінити їх, фахово прочитати, проаналізувати те, що вже зроблено, адже в цьому так зримо і чітко проглядається проекція майбутніх досягнень і звершень.

  … Кожна людина унікальна і неповторна. Скільки разів на віку розбиваються свічада людських доль. На жаль, легко розбити, склеїти важко й удається це не завжди.

  «Дотик до слова» - цікавий політ думок, щасливих знахідок, які вражають й спонукають читача до співтворчості, співпереживань.

  Зрозуміло, що за тим стоять вперті і не прості творчі пошуки, безсонні ночі, спонтанні осяяння, тобто те, що посилається з неба, оповите вишньою тайною, і осмисленню, а тим більше поясненню, не піддається.

  Автори збірки – люди різних поколінь, захоплень, уподобань (деяких уже й немає серед живих), але всіх їх згуртувала поезія, проза, література – любов до слова, в яке вони вкладають настрій, думку, суть. Змістовна палітра творів розмаїта і широка: це – краса рідної землі, її трагічне та героїчне минуле і сьогодення, багатство і суперечності людської душі. І всі ці твори несуть у собі світло Божої чистоти і незнищенної любові, вони підносять душу і говорять кожному: в усьому, що оточує нас, є часточка божества, вміймо побачити її, жити красою і любов’ю, примножуймо їх у собі і світ неодмінно стане кращим, людянішим та милосерднішим.

Життя – це мить… Творіння… Мрії…

Це віра наша і надія…

Життя – це зустрічі і втрати,

Це вміння жити і чекати.

Це мудрість дій і добре слово,

Скроплене щедрістю любові.

Іван Козак

Наше життя – дорога це до Бога,

Усі до Нього в черзі стоїмо.

Життя – це радість, щастя, гріх і біль, тривога…

Чекаємо і живимо…

                                                  Ярослав Яцків

Співаю гімн тобі, маленьке добре діло!

Ти не дивись так боязко й несміло,

А повсяк час творись, творись, творись!

Залишим подвиги для тих, хто має сили,

І в ім’я учня – те, що нам під силу –

Напоїм ближніх чашею води.

Не думай ти, що мало це – Гляди…

                                                 Людмила Петрушко

  А новели Володимира Тертичного «Особняк з вежами»; «Поки ще не пізно»; «Бог простить» - варті уважного прочитання і осмислення.

  А легенди та казки Василя Кукульняка – читаються на одному подиху.

  А …

  Звісно, в коротенькій презентації не можливо розповісти про кожного автора й проаналізувати його твори, та повірте, всі – всі вони западають у душу, як вихор, захоплюють відразу із перших рядків, не відпускають впродовж усього читання – хочеться ще і ще. Написані майстерно зі своєю образністю і надзвичайною зрілістю, тим невловимим і тонким стилем, що називається шармом.

  Передмову до збірки написали Василь Джуран та Василь Довгий, слушно зауваживши: - «Кожен із пропонованих авторів явив читачеві сповідь власної душі, яка, може до ста, а то й більше років залишиться у книжковому варіанті чи її форматі.

  Святися у грядуще, рідний альманаху, що чистоводдям батьківщин малих освячений і омитий. Книга – «ластівка» - це вхідчини до альманаху. Заходьте, шановні читачі! І знайомтесь із творами земляків».

  Книга вийшла в світ завдяки коштам меценатів Заставнівщини та сприянню Заставнівської районної державної адміністрації. Відрадно є й те, що 40 примірників даного видання передали відділу освіти району – тому його отримають всі школи, по примірнику надійде і до бібліотек Заставнівської ЦБС, а це дає можливість кожному бажаючому поринути в царину творчості наших земляків.

  Отож, читаймо, друзі і будьмо щасливими – з-правіку джерелом духовного багатства була і залишається книга!

  Велике спасибі всім, хто доклав чимало зусиль до цієї праці!

  А наші митці слова нехай і надалі натхненно малюють фарбами сонця на мольберті життя свої теплі літературно-поетичні полотна, які лягатимуть в основу наступних літературних збірок. Ми з нетерпінням чекатимемо.

 

 

 

Переглядів: 425 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]