Головна » 2019 » Квітень » 3 » ПРЕЗЕНТАЦІЯ ОДНІЄЇ КНИГИ
15:32
ПРЕЗЕНТАЦІЯ ОДНІЄЇ КНИГИ

«ОСЬ ДЕ, ЛЮДИ, НАША СЛАВА, СЛАВА УКРАЇНИ!»

   Днями Заставнівська центральна районна бібліотека отримала в подарунок від Володимира Старика – голови «Українського Народного Дому» в Чернівцях перший том унікального видання «Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедія: до 100-річчя утворення Західно-Української Народної Республіки». Книга вийшла в Івано-Франківському видавництві у 2018 році, 688 сторінок з фотографіями.

   Це енциклопедичне видання підготовлене до 100-річчя утворення ЗУНР та адресоване українській молоді, студентству, науковцям, учителям, широкому загалові, усім, для кого українська історія є джерелом не тільки знань, а й патріотичного натхнення та наснаги до суспільної праці. За масштабами охоплення проблеми Енциклопедія не має аналогів в українській історіографії. Її зміст підпорядкований єдиній меті: на основі наукового підходу, використовуючи нові джерела і фотодокументи, надбання сучасної української і зарубіжної історіографії, відтворити в енциклопедичному форматі складну й величну сторінку з літопису українського державотворення; за допомогою описових та ілюстрованих засобів показати різноманітні сторони державного, суспільного та повсякденного життя наших дідів і прадідів.

   Суть і дух Енциклопедії спрямовані на всебічне висвітлення різних аспектів історичного буття українського народу колишньої Австро-Угорської імперії.

Водночас презентована Енциклопедія є щирою даниною пам’яті сучасного покоління громадян України десяткам тисяч борців, які віддали свої життя за свободу рідного краю і народу, за його право жити у власній вільній незалежній суверенній і соборній Українській державі.

   Основу авторського колективу склали понад 130 учених науковців-істориків з Івано-Франківська, Києва, Львова, Рівного, Тернополя, Чернівців; вміщено близько 3000 статей і довідок, подано сотні світлин, ілюстрацій, карт і схем. Авторський колектив провів величезну роботу упродовж останніх майже трьох десятиліть над відродженням забутих та стертих сторінок української історії, що лягли в основу енциклопедичного видання – яке складатиметься із ІІІ-ох томів. На великому і якісно новому джерельному матеріалі з вітчизняних та іноземних архівосховищ і наукових бібліотек розглядаються передумови революційного чину в Галичині, внутрішню і зовнішню політику ЗУНР, її збройну боротьбу і міжнародне становище, національні, соціально-економічні, культурні, етноконфесійні процеси в краї, партійно-політичну систему, правову і законодавчу діяльність творців ЗУНР.

   Належне місце на сторінках видання відведено відображенню феномена ЗУНР у вітчизняних і зарубіжних джерелах. Праця хронологічно охоплює період від початку Першої світової війни і краху воюючих імперій – часу, коли склалися реальні передумови для створення Західно-Української Народної Республіки, – і до березня 1923 року, який започаткував новий етап українських національно-визвольних змагань.

   Приємно бачити на сторінках видання Енциклопедії прізвища та фотографії наших патріотів Заставнівського району, які відіграли важливу роль в українських визвольних змаганнях; читати біографії Бринзан Теофіла (с.Товтри), Васкана Степана (с.Веренчанка), Галензовського Євзебія (с.Добринівці), Драгінди Євгена (м.Заставна), Жуковського Євгена (с.Чуньків), які увійшли до І-го тому.

   Пропоноване увазі читачів і широкому загалові громадськості енциклопедичне видання презентує сучасний науковий погляд на славетну сторінку українського минулого, пов’язаного з феноменом ЗУНР.

   Щире спасибі голові «Українського Народного Дому»  в Чернівцях – Володимиру Старику, одному із авторів книги «Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедія: до 100-річчя утворення Західно-Української Народної Республіки», за поповнення бібліотечного фонду Заставнівської книгозбірні цінним історичним виданням, яке дасть змогу краянам плекати пам’ять про подвиги своїх земляків, брати з них приклад й наслідувати їх героїзму.

   Книга чекає на свого читача, поспішайте в бібліотеку – вхід вільний і бажаний!

 

 

Переглядів: 279 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]