Головна » 2015 » Квітень » 29 » ПРЕЗЕНТАЦІЯ НОВЕЛ А.М.ТОМКІВА
11:15
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НОВЕЛ А.М.ТОМКІВА

«ТВОРЧІСТЬ - ЦЕ ПОСТІЙНЕ ГОРІННЯ»

      Горять у небі золоті Стожари, світиться Чумацький Шлях…

     Це під цими сузір’ями творилась і твориться  історія українського народу  з його перемогами й звитягами, трагічними втратами й великими оманами.

   Добре, що літопис українського народу пишуть також письменники, які прийняли естафету від минулих поколінь.

     Серед них – талановитий новеліст родом із путильської землі А.М. Томків, який нині живе і творить в столиці буковинського краю – м.Чернівці, а  днями  завітав  з  гостиною до містечка за ставками.

    Зустріч відбувалась в Заставнівській ЦРБ, де на імпрезу творчості митця зібрались шанувальники друкованого слова.

     А.М. Томків – цікава особистість: працював диктором Чернівецького обласного радіо та телебачення, редактором молодіжних програм молодіжного радіо, ведучим передач для дітей в молодіжній редакції обласного телебачення для ТБ України. З 1990 року працював в системі обласної виконавчої та представницької влади головним спеціалістом, керівником прес-служб Представника Президента України у Чернівецькій області, Чернівецької обласної ради, обласної державної адміністрації. З 2005 року – редактор інформаційних програм обласного радіо. На даний час А.Томків редагує сайт та газету  УДАІ  УМВС України в Чернівецькій області «Дорожній вісник»

     В творчому доробку пана Анатолія  2 книги новел і нарисів. Перша – «Хто пацив, той знає» вийшла у світ в 2011 році, видавництво «Букрек». У тому ж таки видавництві в 2013 році виходить наступна збірка новел «В Євросоюз  через Кінашку». Саме ці книги і презентувались в Заставнівській книгозбірні.

    Зустріч відбувалась в дещо незвичній, але цікавій формі – для того, щоб присутні мали змогу зрозуміти, про що йдеться, автор сам зачитав декілька  своїх новел. Але не просто читав,  а декламував, відображав настрої, вподобання, характери  героїв новел. Повів всіх у чаруючий світ слова, слова малої прози, а у малої прози – великі можливості. Що менше слів у новелі, то більшого таланту вона вимагає. Це знають письменники, і знає естетично підготовлений читач.

      Це проза, що залишає по собі трем і щем!

     А яке було здивування і для автора, і для всіх присутніх, коли герої новели  «Немає Лисого» постали в залі. Вперше інсценізацію новели «Немає Лисого» в Заставні представили актори аматорського народного театру «Дивосвіт», режисер – Л. Гайдей. Ролі виконували: Юрко – Л. Дубруцький; Петро – М.Тофан;  буфетник  Куцьо – А.Гайдей.

    Сценка стала великою несподіванкою, але приємною родзинкою для пана Анатолія.

      На імпрезу слова завітали та виступили:

    - І.К. Семенюк – керівник апарату Заставнівської РДА;
    - В.М. Китайгородська – письменниця, журналіст, начальник управління культури  ЧОДА;
    - О.О. Дробко – друг автора зі студентських років;
    - В.В. Васкан – поет, пісняр, публіцист;
    - В.М. Поцілуйко –  юрист, публіцист;
   - С.Т. Масловська – голова районного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта», журналіст;
    - Ю.А.  Кушнір – історик, краєзнавець, поет, фотоаматор;
    - Л.І. Гайдей – головний спеціаліст відділу культури Заставнівської РДА, режисер театру «Дивосвіт»;
   - Валентина та Петро Народові – друзі зі студентських років, вчителі Веренчанської ЗОШ;
    - С.М. Панчук  – фізик, поет.

    На святі також були присутні учні старших класів Заставнівської гімназії з вчителем української мови та літератури – Р.П. Загарією, зав. філіалами сільських бібліотек та працівники районної бібліотеки.

    Всі отримали  море позитивних емоцій, світлих вражень від почутого та побаченого на зустрічі. Адже новели А.Томківа – це сучасне інтелектуальне письмо, сповнене філософського осягнення дійсності, здоблене суто буковинсько-гуцульською ліричністю, мелодійністю, що йдуть від національної вдачі, від тієї ж народної пісні, якою наскрізь проспівана ще змалечку наша українська душа…

    Та самобутність новел не тільки в цьому, а і в тій енергетиці, яку вони, безперечно, несуть і якою спроможні обдарувати уважного і добросовісного читача – то прочитати їх варто!!!

     Дані  книги є в районній бібліотеці й чекають на свого читача, тож не баріться!


 

 

Переглядів: 485 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]