Головна » 2020 » Грудень » 4 » УКРАЇНСЬКА ХУСТКА - МОДА НА УСІ ЧАСИ
12:32
УКРАЇНСЬКА ХУСТКА - МОДА НА УСІ ЧАСИ

"УКРАЇНСЬКА ХУСТКА - МОДА НА УСІ ЧАСИ"

7 грудня - День Української Хустки

 

   Українки повертаються до прадавніх трендів. Дедалі частіше на вулицях міст можна побачити модниць, одягнених у колоритні хустки. Такі, які носили колись бабусі та прабабусі. Хустка давно перестала бути пережитком минувшини і аксесуаром бабусиних скринь. Сьогодні – це модний аксесуар. Багато дизайнерів використовують мотиви українських хусток у своїх колекціях. Їх модно носити, розкинувши на плечі поверх одягу, чи щільно обмотати ними голову, саме так, як носили українки двісті, триста років тому. На ринку та у торгових центрах є безліч хусток саме в національному колориті з яскравими квітами та геометричними фігурами на чорному та білому тлі. Якими ж були хустки в давнину? Яке вони мають значення в житті українського жіноцтва? Пропонуємо переглянути бібліотечні цікаві видання, присвячені історії та традиціям української хустки.


Косміна, О. Традиційне вбрання українців [Текст]. Т.1 : Лісостеп. Степ / О. Косміна. - К. : Балтія-Друк, 2008. - 160с : іл.

   Це перше видання, що розкриває поетичний образ українських строїв лісостепового регіону в усьому їх варіативному розмаїтті. Український національний одяг є яскравим, візуально фіксованим проявом самобутності нашої культури і становить один з найбільш рухомих її видів. Сучасному читачеві буде цікаво дізнатися, що носили наші бабусі й дідусі, яких канонів краси вони дотримувалися.

   Ілюстративна добірка видання представлятиме традиційні комплекси, деталі вбрання та аксесуари автентичного одягу Лісостепу з приватних і музейних колекцій України. Книга містить інформацію історико-етнографічного та краєзнавчого характеру; зокрема, особливу увагу зосереджено на художніх особливостях і символічному наповненні елементів народного строю. Текст видання супроводжує словничок термінів, що відображають реалії народного побуту початку ХХ ст., широко вживані свого часу, проте сьогодні, на жаль, відомі лише вузькому колу фахівців. Укладачем і автором проекту "Традиційне вбрання українців" є відомий етнолог Оксана Юліївна Косміна.


Косміна, О. Традиційне вбрання українців [Текст]. Т.2 Полісся. Карпати : Лісостеп. Степ / О. Косміна. - К. : Балтія-Друк, 2008. - 160с : іл.

   Книга продовжує знайомити читача з українським народним одягом і присвячена регіонам Полісся та Карпати. Строкате вбрання бойків, лемків, гуцулів, буковинців, закарпатців та поліщуків ще до початку ХХ століття зберігало архаїчні риси. Завдяки унікальним зйомкам автентичного вбрання, зробленим у 22 музеях України та приватних колекціях, читач вперше матиме змогу детально ознайомитись з елементами народних строїв, головними уборами, взуттям, прикрасами, аксесуарами, оцінити колористику вбрання та багатство декору.

   Книга містить інформацію історико-етнографічного та краєзнавчого характеру; зокрема, особливу увагу зосереджено на художніх особливостях і символічному наповненні елементів народного строю. Текст видання супроводжує Словник термінів, що пояснюють реалії народного побуту початку ХХ ст., широко вживані свого часу, проте сьогодні, на жаль, відомі лише вузькому колу фахівців. Укладач і автор проекту – відомий етнолог Оксана Юліївна Косміна – у популярній і захопливій формі веде розповідь про традиції українського костюму. Книга видається українською мовою, проте містить розгорнуте резюме англійською мовою, що дозволяє розширити читацьку аудиторію і залучили до ознайомлення з вітчизняною культурою широке коло іноземних читачів."


Васіна, З. О. Український літопис вбрання [Текст] : книга- альбом. Т.2 : ХIII- початок ХХ століття: Науково-художні реконструкції / З. О. Васіна. - К. : Мистецтво, 2006. - 448с.

   Логічним продовженням теми історичного розвитку національного одягу в Україні є видання другого тому книги "Український літопис вбрання". Починаючи з XIII і до початку XX століття автор у яскравих художніх образах відтворила комплекси вбрання усіх верств населення: духівництва, козацтва, дворянства, а також міщан, городян та селян різних регіонів України. 

 

 

   Акцентуючи увагу на розмаїтості одягу, що увібрав у себе багатотисячолітній розвиток духовної та матеріальної культури народу, автор розкриває процеси формування українського костюма. Книга-альбом удвох томах стане невичерпним джерелом пізнання культурної спадщини українського народу.

 

 

 

 

 

 


Ніколаєва, Т. О. Український костюм. Надія на ренесанс [Текст] / Т. О. Ніколаєва. - К. : Дніпро, 2005. - 320с.

   Книга «Український костюм» — перше в Україні систематизоване видання, в якому на матеріалі історико-художніх реконструкцій простежується процес формування високохудожніх комплексів національного костюма українців, взаємодії на різних етапах з культурами інших народів.

 

 

 

 


У праці використана значна кількість джерел з археології, іконографії, етнографії, образотворчого мистецтва, що дозволило наочно розкрити історичну та художню цілісність українського костюма, його значення для національної та світової культури.

 

 

 

 

 

 

 


Стельмащук, Г. Українські народні головні убори: монографія / Г.Стельмащук.- Л.: Апріорі, 2013.- 276 с.

   Автор книги Галина Стельмащук (доктор мистецтвознавець, професор Львівської національної академії мистецтв) розповідає про процес розвитку головних уборів та зачісок, що побутували на території України з найдавніших часів до початку ХХ ст. Представлені види і форми головних уборів різних соціальних груп населення, загальні риси та регіональні відмінності.Показує роль атрибутів, символів, знаків у головних уборах, особливо обрядових.

 

 

  Народний головний убір - одна з важливих складових частин народного вбрання і містить велику кількість різноманітних компонентів, а й передбачає способи їх носити, поєднувати між собою, узгоджувати із зачіскою. Головний убір має свої специфічні риси, сформовані в процесі постійного вдосконалення. З найдавніших часів він виконував практичну функцію - захищав голову людини від холоду, спеки, удару. Паралельно формувалося й поняття про головний убір як символічний знак і оберіг.

   Ми захоплюємося, поважаємо та пропагуємо наші українські традиції. І не має значення вишита хустка чи в’язана, монотонна чи різнобарвна, головне – щоб жінка в ній почувала себе красивою!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 563 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]