Головна » 2017 » Вересень » 22 » Вінок світлих і щирих думок про книгу та бібліотеку
08:20
Вінок світлих і щирих думок про книгу та бібліотеку

Храм духовності нації

Книги ̶ діти розуму

Д. Свіфт

 

     Певно немає на світі жодної людини, котра б не переступила одного разу поріг бібліотеки. Бібліотека ̶ це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність ̶ одна з найголовніших цінностей нації. Пригадаймо, що у сиву давнину бібліотеку називали «будинком життя», «оселею мудрості», а ще ̶ «аптекою», де завжди її привітна господиня зуміє підібрати «ліки» для душі найвимогливішого читача.

    Загляньмо всередину бібліотеки… У відкритих шафах вишикувалися книги, наче солдати: ретельно несуть службу, відважно ідуть в бій ̶ перемагають чи терплять поразку або, як друзі, дарують радість чи розчарування. Разом з персонажами творів можемо побувати у майбутньому або в минулому. Такі мандрівки для людини важливі і корисні, адже нове поновлює, а старе навчає її. Уважно вчитуємося в рядочки книги… й знаходимо мудрі слова. Вони, немов вночі ліхтар: яскраво освітлюють шлях, щоб кожний зміг дізнатися, де очікують перешкоди, а де стелиться перед ним простора життєва дорога. Хоча слова́ мають власну долю, проте вони нерідко формують і людську. Слово надто багато важить для творчих людей Заставнівського району, краю, що здавна славиться багатогранними талантами.

   Восени 2016 року двадцять два митці слова у крайовому проекті «Літературна скарбничка Заставнівщини» об'єднали свою найкращу поезію і прозу в єдину збірку «Дотик до слова». Відрадно, що вони у втіленні проекту в життя не самотні. В цьому по-справжньому зацікавлений і докладає чималих зусиль для видавництва книги голова Заставнівської РДА Ю.В. Кітар, директор Заставнівської ЦРБ Л.М. Стасюк та меценати краю. Незабаром, хочеться вірити, що так і буде, зі сторінок книги читач дізнається про кроки до творчості місцевих авторів; про минувшину і сьогодення України; чарівні куточки краю і несподівані запитання хлопчиків та дівчаток; безкорисливу допомогу волелюбного народу Збройним Силам України, самовідданий захист ним завоювань Революції гідності та мужність і героїзм волонтерів, медиків, військових у зоні АТО.

    Цінність збірки «Дотик до слова» полягає не тільки в тому, що нею згодом поповняться бібліотеки району, але й стане у великій пригоді вчителям українознавства та класним керівникам у їх повсякденній роботі з учнівською молоддю.

    Читання книг залишається одним з найпопулярніших занять під час проведення дозвілля не тільки в нас, але й в усьому світі. Навіть Інтернет не відібрав книги у її шанувальників.

   Останнім часом все частіше з'являються поруч з паперовими електронні книги. Багато людей, переважно молодих, вітають появу сучасних технологій, а старше покоління сумує, очікуючи зникнення звичних книг. Які ж переваги віртуальної книги? Треба сказати, що насамперед вона спростила читання на ходу. Зараз почерпнути інформацію можна по дорозі додому, очікуючи друзів у різноманітних місцях, мандруючи тощо. Компактність інформації, доступність, миттєве скачування ̶ далеко не всі переваги нової книги… У свою чергу читання паперової книги допомагає розслабитися, не псується зір, вона менш вибаглива, не потрібно заряджати акумулятор і т. п.

      Поміркуймо й над тим, що реальні книги більшість письменників пишуть з життєвим досвідом, а вони консерватори тобто прихильники паперового варіанту книги. Так, тільки в нашому районі автори щороку презентують близько двадцяти таких книг і ними ж поповнюються бібліотеки нашого краю. Як показують ретельні дослідження, у 2012 році на Україні з'явилося 1-1,5% електронних книг від числа друкованих. Компетентні експерти вважають, що незабаром е-книг в державі стане до 15% від паперових і їх ріст на деякий час зупиниться. Мабуть, обидві версії матимуть право на існування.

    На сьогоднішній день бібліотеки недостатньо оснащені комп’ютерами, не скрізь вони й підключені до мережі Інтернет, а про сучасний інтер'єр чи нові книги годі й говорити. Для збереження і розвитку української духовності, як підказує життя, потрібно розробити оновлену програму для розвитку бібліотек. Оновлення повинно полягати в забезпеченні бібліотек сучасними зручними меблями як для дорослих, так і для дітей; сучасними книжковими стелажами; новими книгами; інноваційними технологіями, які доповнять традиційні книги «віртуальними»; зв'язком між інформаціями, які подані в різних форматах; у створенні комфортніших умов для читачів і її працівників тощо. Тоді бібліотеки наберуть нової сили і стануть життєвою необхідністю для української спільноти.

 

 

Степан Панчук,

член об'єднання митців Буковини

при Національній спілці письменників України

 

Переглядів: 402 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]