Головна » 2017 » Березень » 14 » ВИСТАВКА В "ЗАСТАВНІВСЬКІЙ СВІТЛИЦІ"
12:32
ВИСТАВКА В "ЗАСТАВНІВСЬКІЙ СВІТЛИЦІ"

Вишита подушка – спогад дитинства

   Пригадуєте, як в дитинстві Ви заходили в гості до бабусі й дивувалися величезному різноманіттю її яскравих вишитих подушок? Маленькі «ясики» і величезні гарно збиті подушки для сну – всі ці м’які скарби рівними рядочками були красиво викладені на ліжках і диванах буквально в кожній хаті! Так, колись це було дуже модно, а як тепер? Чи доречна вишита подушка в сучасному інтер’єрі? Впевнено стверджую – так!

   Оселя Лілії Іванівни Копичанської, яка проживає в маленькому селі Мосорівка є справжнім музеєм вишитої подушки. Яскраві, різнобарвні з геометричними та квітковими узорами відображають стан душі вишивальниці.

   Пані Лілія, як і всі дівчата, мріяла про сімʼю, дітей та прихильність долі. Бог почув її молитви. А ще дарував професію листоноші, завдяки якій завжди спілкувалась з людьми, адже є гарним співрозмовником і порадником.

   Як і кожну сільську жінку вдома на неї чекало господарювання та побутові проблеми, але все «горіло» в руках, тому що вечорами займалась своїм улюбленим захопленням вишиванням. За її руками завжди з цікавістю спостерігали оченята донечок Руслани і Мирослави.

    Незамітно спливають роки…

  Родина Лілія Іванівни наповнилась щебетом двох внуків Артура і Володимира, внучок Тетянки і Вікторії та правнучки Олександри.

   Донька Мирослава вже багато років є читачем районної бібліотеки. Це цікава і говірка жінка, як і її мама, захоплюється вишиванням і є постійною відвідувачкою краєзнавчої кімнати «Заставнівська світлиця». Саме тут демонструються творчі надбання майстрів Заставнівщини багатої на народні ремесла. Спілкуючись з пані Мирославою дізналась про захоплення її матері, про те, як доля закинула неньку на довгих 13 років на заробітчанство до Іспанії, де була вишита більша частина її робіт. Розповідь була цікавою і сповнена любов’ю до рідної неньки та її захоплення.

  На запрошення працівників районної бібліотеки надати свої роботи для представлення на виставку в «Заставнівській світлиці», пані Ліліка відгукнулась з радістю і розумінням.

  Візерунки і стилістика, звичайно, багато в чому помінялися, але роль декоративної подушки в створенні домашнього затишку важко переоцінити! Такі подушки останнім часом дедалі частіше прикрашають модні інтер’єри. Вишита подушка – неодмінний атрибут сучасної оселі, а експонати які демонструються в «Заставнівській світлиці» є підтвердженням великого скарбу української вишивки.

  Тож запрошуємо до Заставнівської центральної районної бібліотеки на перегляд персональної виставки вишитих подушок пані Лілії Іванівки Копичанської.

 

 

Переглядів: 720 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]