Головна » 2017 » Липень » 19 » ВИСТАВКА В "ЗАСТАВНІВСЬКІЙ СВІТЛИЦІ"
20:55
ВИСТАВКА В "ЗАСТАВНІВСЬКІЙ СВІТЛИЦІ"

Мистецька спадщина

 Здавна українські села славилися своїми талановитими мешканцями. Хтось майстер на всі руки, хтось голосистий соловейко, а інший – кухар чи пічник від Бога. Та особливою шаною та повагою користуються у селі народні умільці, ткалі, вишивальниці.

    Гарне мальовниче село Ржавинці, село партизанської слави, цікавої історії, що розкинулось в зеленому масиві садів та лісів Заставнівщини з гордістю представляє роботи ржавинецьких майстринь у краєзнавчій кімнаті «Заставнівська світлиця» ЦРБ.

    Найрізноманітнішими барвами сяють рушники. Вражаючи затаємниченою красою невибагливої старовини і виблисками сучасних візерунків, технік і тканин. Та найбільше крізь біле тло, дивовижні й давно знайомі узори, яскраві нитки й пишний бісер до нас промовисто промовляють жіночі думи – мрії, найщиріші молитви й сподівання вишивальниць Надії Колодрівської – зав. філіалом сільської книгозбірні, Людмили Михайлюк – вчителя початкових класів місцевої школи, та Любові Вакареско – художнього керівника будинку культури села та організ. об’єднання «Вишиванка», який діє під її керівництвом.

    Активним членом об’єднання є Жанна Перепужняк, її рівень майстерності постійно вдосконалюється, роботи набувають новизни та оригінальності.

    Кожним хрестиком намагається передати частину позитиву та захоплення красою і розмаїттям вишивки Ніна Садова. Працюючи медичним працівником вона лікувала людей, а зараз споглядаючи вишиті та виткані торби, ясики, які стали дарунками для улюблених внуків, квітчасті подушки лікуються душі.

     Тонкощі ремесла засвоїли від матері донечки Наталя Боднарюк та Інна Грушевська, вишивані твори дівчат на рівні з маминими прикрашають «Заставнівську світлицю». Інна – бібліотечний працівник, також створює затишок не тільки в своїй оселі, а й в сільській книгозбірні. З ініціативи Надії Федорівни в бібліотеці створено народознавчий куток «Бабусина світлиця», який дихає сивою давниною та історичним минулим.

    Творчі надбання майстрів з художньої вишивки, ткацтва гідно продовжують творчу акцію «Моє село – моя святиня». Мистецька спадщина села Ржавинці – це спалах душі, доля людини, сум, радість і переживання її творців.

                            Фотосвітлини із виставки:

Переглядів: 424 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]