Головна » 2019 » Квітень » 4 » ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЄВГЕНА ГАКМАНА – ПЕРШОГО БУКОВИНСЬКОГО МИТРОПОЛИТА
15:18
ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЄВГЕНА ГАКМАНА – ПЕРШОГО БУКОВИНСЬКОГО МИТРОПОЛИТА

«ДУХОВНИЙ ПАСТИР БУКОВИНИ»

Вшанування пам’яті Євгена Гакмана –

першого буковинського Митрополита

   Щороку в квітні ми вшановуємо пам’ять Високопреосвященнішого Митрополита  Євгенія Гакмана – єпископа і першого Митрополита Буковини і Далмації, який займає особливе місце серед визначних діячів історії духовенства буковинського краю.

   Уродженець села Васловівці на Буковині. Видатний церковний діяч буковинського краю. Перший Митрополит Буковини і Далмації. Будівничий кафедрального собору м.Чернівці та Резиденції буковинських Митрополитів. Фундатор Свято-Успенскьої церкви с.Васловівці. Добрий пастир та духовний батько буковинського народу, пам’ять якого почали вшановувати із здобуттям незалежності в нашій державі.

   Біографія цієї людини пізнавальна, цікава і повчальна. Ми не будемо її переповідати, але хочемо зазначити, що сам владика Гакман жив скромно, як монах, у чужому будинку. Не маючи прямих спадкоємців, він щедро віддавав власні чималі прибутки на потреби бідних та знедолених краян. Саме тому міська рада Чернівців ухвалила назвати вулицю біля кафедральної церкви іменем Євгена Гакмана. У селі Васловівці, на тому місці, де стояла хатина родини Гакманів, споруджено Свято-Преображенський жіночий монастир, в якому проводить богослужіння, та започатковано щорічну «хресну ходу» напередодні свята Преображення Господнього.

    Вшановуючи пам’ять такої вдатної особистості, у 2016 році в рідному селі Васловівці відкрито пам’ятник-погруддя Митрополиту Євгенію Гакману.

    Точної дати народження Митрополита немає. Відомо, що народився він 1793 року і сили покинули його в ніч з 11 на 12 квітня 1873. Саме тому, в квітні ми вшановуємо пам’ять цієї світлої людини. І в нинішньому році в читальному залі Заставнівської ЦРБ буде проведено захід-портрет «Духовний пастир Буковини» за участю священнослужителів краю, вчителів релігієзнавства та історії шкіл району, просвітян, бібліотечних працівників, журналістів.

   Тож, вшановуючи 224 річницю з дня народження Євгена Гакмана, запрошуємо всіх бажаючих 16 квітня до книгозбірні.

   Головним здобутком усього життя єпископа Євгена Гакмана було піднесення буковинської єпархії до рівня архієпископства і митрополії, заснування у 1868 році товариства «Руська бесіда», керівну роль якого зайняло духовенство українського походження, вимога викладання у школах краю релігії українською мовою, відкриття читалень у селах району.

   З іменем Митрополита Євгена Гакмана зв’язаний розквіт духовного життя на Буковині, і нині як ніколи ми повинні єднатись навколо Української Православної церкви та шанувати пам’ять духовного будівничого нашого краю.

Переглядів: 285 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]