Головна » 2013 » Листопад » 7 » ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЄВГЕНІЇ ЯРОШИНСЬКОЇ (віртуальна виставка)
12:32
ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЄВГЕНІЇ ЯРОШИНСЬКОЇ (віртуальна виставка)
"Євгенія Ярошинська вірила в людину, в творчі сили народу і всю
свою енергію і хист віддавала справі служіння інтересам трудящих".

А. Коржулова

Євге́нія Іва́нівна Яроши́нська (народилася 18 жовтня 1868, Чуньків, нині Заставнівського району Чернівецької області — померла 21 жовтня 1904, Чернівці) — українська письменниця, перекладач, етнограф, фольклорист, педагог, громадська діячка на Буковині.

Закінчила 6 класів Чернівецької гімназії й учителювала по селам Буковини, одночасно записувала народні пісні, збірка яких «Народні пісні з-над Дністра» вийшла друком 1972. Крім того, Ярошинська була активною діячкою жіночого руху. Друкуватися почала 1886 й розміщувала статті й оповідання в журналі «Зоря», «Літературно-науковий вістник», «Дзвінок», у газетах «Буковина», «Народ», «Батьківщина». Оповідання, «образки з життя», нариси Ярошинської характеризуються багатством різноманітних персонажів, серед них: реалістично зображені представники різних прошарків села, інтелігенції, присвяченої служінню народові й збайдужілої, зміщаненої, жінки-інтеліґентки, що бореться за рівноправність тощо.

З причини, що твори Ярошинської довго не перевидавалися, вона якийсь час була напівзабутою.

За останні десятиліття твори її перевидано двічі: «Вибрані твори» (К. 1958) і «Твори» (К. 1968).

Повна бібліографія вміщена в книзі «Українські письменники», III (K. 1963).

Цікавий факт

Ярошинська розпочала свою літературну діяльність, як і більшість буковинських письменників того часу (Ю.Федькович, С.Воробкевич, О.Кобилянська), німецькою мовою.

"Моє образованє було виключно німецьке, бо хоть в нашім домі говорилось по-руськи, то, пішовши до шкіл в Чернівцях, не чула-м нічого про руськість, бо там все було німецьке"  — писала Є.Ярошинська бібліографу І.Левицькому 18 червня 1896 року.

На шлях української літератури Ярошинська стає перш за все під впливом першої українськомовної газети на Буковині «Буковина», яка згуртувала навколо себе прогресивних українських діячів культури.

Більше матеріалів про Євгенію Ярошинську ви зможете знайти, завітавши до нашої біблітеки.

В фондах Заставнівської ЦБС є багато книг про Євгенію Іванівну, а також видання самої авторки і присвячені їй статті в періодичних виданнях.









Переглядів: 837 | Додав: sashadjua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]