Головна » 2020 » Травень » 14 » 18 ТРАВНЯ - ДЕНЬ СКОРБОТИ І ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ (1944 РІК)
11:12
18 ТРАВНЯ - ДЕНЬ СКОРБОТИ І ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ (1944 РІК)

"СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ"

17 травня – ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

18 травня - ДЕНЬ СКОРБОТИ І ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ (1944 РІК)

  Чимало доріг історії ведуть з тисячоліття до тисячоліття, пронизуючи час своїм існуванням.

  Трагічні сторінки в історії і нашої держави:

   17 травня – День Пам’яті жертв політичних репресій відзначається в Україні згідно з Указом Президента щорічно у третю неділю травня;

   18 травня -  День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу (1944 рік)- відзначається в Україні згідно з Указом Президента щорічно, та День боротьби за права кримськотатарського народу.

   Пропонуємо Вашій увазі віртуальну виставку книг «Сторінками історії».

 

 

 

 

 А особливо  звертаємо увагу на такі видання:

   1. Шаповал Ю.І.

 Мить історії: 366 мініатюр про людей і події/Юрій Шаповал, - Київ: Парлам.вид-во, 2019 рік. – 400с.:іл.

Ця книга відомого українського історика є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра – це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас – освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, проте, присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає 1 день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги. Саме на сторінках цього видання ми знаходимо мініатюру «17 травня. Депортація. У ніч з 17 на 18 травня 1944 року за постановою Державного Комітету Оборони Радянського Союзу від 11 травня того самого року з Криму почали депортувати кримських татар, звинувачених у «зраді Батьківщині»».


 


   2. Мусаєва С.

Мустафа Джемілєв. Незламний/Севнгіль Мусаєва, Алім Алієв. – Х.:Віват, 2018 рік. – 256с.:ілюстрація. – (серія «Гордість нації»).

 

Істинний масштаб історичної особистості Мустафи Джамілєва, його значення для вітчизняної історії оцінити зможуть, напевно, лише нащадки. Людина-пам’ятник, людина-легенда, із залізною волею, сталевим характером, він 15 років відсидів у таборах і на засланні за свої переконання – і сьогодні є активним учасником політичного життя країни. Книжка, побудована як діалог із Джемілєвим, широкими масками малює портрет сучасного національного лідера, готового вийти за межі власного комфорту, щоб на повний голос говорити про права свого народу.

 


 

   3. Російська окупапація і деокупація України: історія, сучасні загрози та виклики сьогодення: Матеріали Всеукраїнскьої науково-практичної конференції (Київ, 2016р.)/Упор. П.Гай-Нижник. – К.: «МП Леся», 2016 – 348с.

 

У пропонованому збірнику містяться матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Російська окупація і деокупація України: історія, сучасні загрози та виклики сьогодення», яка відбулася 2016 року в Києві.

Автори статей виклали власний погляд на історичні витоки та паралелі Російської агресії проти України, дали наукову оцінку Російській Федерації як державі-агресору та спонсору міжнародного тероризму, проаналізували російсько-українську війну, що розпочалася в 2014 році внаслідок віроломного нападу Росії, а також сучасні виклики та шляхи зміцнення системи національної безпеки України.

Пропонується увазі державних органів влади, істориків, політологів, викладачів вищих навчальних закладів, студентів й усіх, хто цікавиться новітньою історією України і є небайдужим до долі соборної і самостійної України.


Отож, читаймо, думаймо, аналізуємо!

 

 

 

 

Переглядів: 344 | Додав: sashadjua
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]